Transformă-ți subconștientul în cel mai eficient angajat al tău

Ideea acestui articol a venit datorită lui Matei, un băiat de 10 ani, care atunci când i-am povestit despre conștient si subconștient a spus: “wooow ce tare! Deci dacă eu îmi doresc să primesc mai devreme de ziua mea bicicleta pe care mi-o doresc este de ajuns să îmi angajez subconștientul să lucreze pentru mine?! Fascinant!” Dar și mai fascinant a fost că în secunda următoare intră pe ușă mama băiatului, iar Matei se uită la ea și o întreabă: “Mamă ce aș putea face eu ca să obțin bicicleta pe care mi-o doresc mai devreme de luna mai 2016?” A urmat un moment de pauză si de confuzie…. mama a amuțit. De data asta, a fost luată prin surprindere. Nu se aștepta la o asemenea întrebare.  Mama, a respirat adânc după care i-a spus: “am să mă gândesc și am să îți spun.” Matei părea și mai satisfăcut. Replica băiatului  ce a urmat mi s-a părut genială: ”ahaa… deci acum nu doar că mi-am angajat subconștientul să lucreze pentru mine, ci am angajat-o și pe mama să gândească în locul meu “.
După cum probabil ai intuit deja, despre conștient și subconștient o sa vorbim astăzi, mai exact, despre VOINȚĂ și PUTERE.

Primele informații pe care le aveam în urmă cu 4 ani despre conștient și subconștient erau că unul se manifestă în proporție de 10%, iar celălalt în proporție de 90%. Faptul că ai puține informații despre anumite procese psihice nu te scutește de efecte. Mai multe informații despre conștient și subconștient am început să aflu prin 2011, într-un moment în care m-am oprit din ce făceam atunci, m-am uitat la viața mea și am avut curajul să recunosc că nu îmi place de mine. Nu îmi place ce fac și cum fac.

64af1be33be32887acb3922810f60c40

Treptat, am început să descopăr că nu era suficient să îmi doresc anumite lucruri, parcă mai lipsea ceva… Aveam voință, dar rezultatele nu apăreau. Ba, din contră, parcă situația se înrăutățea. Am intuit că îmi lipsesc unele informații, moment în care am început să caut și uite așa am aflat că:

  • Mintea conștientă știe că știe. Ea știe cine ești, câți ani ai, știe persoane, locuri, știe ce știi să faci, dar și ce nu știi să faci. Am observat la oamenii cu care lucrez că atunci când îi întreb ce își doresc, majoritatea încep să îmi spună ce nu își doresc.
  • Mintea conștientă este cea care depune efort. Amintește-ți cum a fost când ai învățat tabla înmulțirii. Eu îmi amintesc că mi-a fost foarte greu să învăț tabla înmulțirii cu 6 și cu 7. Un alt exemplu pe care îmi place să îl folosesc făcând analogie cu citirea conectivă este legat de momentul în care ai învățat să mergi. Poate mulți dintre voi nu vă amintiți de acel moment, dar cu siguranță ați avut ocazia să vedeți un copil care se străduiește să facă primii pași. La început ,este mai greu, dar, tot repetând, mersul se transformă într-un obicei și din acel moment sarcina este transferată minții subconștiente. Același lucru se întâmplă si cu citirea conectivă. Când aplici pentru prima dată tehnica, ți se pare că nu ai înțeles nimic, că este greu, dar tot aplicând zi de zi, nu faci altceva decât să faci o potecă spre mintea subconștientă. După un timp, citirea conectivă  devine un obicei pe care nu îl mai faci conștient. Sunt amuzante momentele în care deschid o carte în metrou și dintr-o dată simt priviri ațintite spre mine. Prima dată când mi s-a întâmplat acest lucru am crezut că este ceva în neregulă cu hainele mele.  M-am gândit că poate mi s-a întins machiajul  sau am plecat în papuci de acasă și nu am observat, dar apoi m-am  liniștit când mi-am dat  seama că oamenii erau uimiți de rapiditatea cu care dădeam paginile.
  • Conștientul are capacitatea de a gândi abstract, de a critica, de a judeca, de a alege, a plănui, de a inventa. Practic, mintea conștientă are rolul de a filtra tot ce intră în subconștient, dar mai influențează și încărcătura pe care o atașăm informațiilor atunci când le transferăm subconștientului. De exemplu, dacă abia ai învățat să citești și ești ridicat în picioare în fața clasei să citești un text la prima vedere și nu citești câteva cuvinte corect, iar învățătoarea țipă la tine sau colegii râd de tine, deja ai îmbrăcat actul de a citi cu o hăinuță pătată cu neîncredere, cu “nu sunt suficient de bun”, „este greu să citești”. Nici nu ai învățat bine să faci un lucru și deja nu îți mai place pentru că asociezi momentul cu o situație stânjenitoare din viața ta.
  • Mintea conștientă este cea care are voință.
  • Mintea subconștientă este responsabilă cu simțirea. Când spui: simt…. Informația accesată este din subconștient.
  • Mintea subconștientă nu face diferența dintre real și imaginar. Cel mai bun exemplu este să îți imaginezi că tai o lămâie, iar apoi cu toată forța storci zeama lămâie în gură. Cu siguranță în acest moment glandele tale salivare s-au activat.
  • Mintea subconștientă are putere. În cartea The Inner Game of Tennis, de Timothy Gallwey este explicat faptul că mintea conștientă nu poate realiza o sarcină atât de complicată precum lovirea unei mingi de tenis. În schimb, mintea subconștientă o poate face și o face destul de bine dacă nu este sabotată de mintea conștientă. Persoanele considerate a fi cu “voință de fier” sunt cele care au găsit o armonie între conștient și subconștient și astfel și-au activat PUTEREA VOINȚEI.f09c3937af6d4429bb93f149b8569ecd
  • Când mintea conștientă și subconștientă sunt în conflict (adică VOINȚA și PUTEREA), câștigă întotdeauna mintea subconștientă. Vin persoane la mine care și-ar dori să învețe mai eficient și cu minim de efort, dar dacă nu sunt dispuse să își schimbe dorința subconștientă de a citi lent, de a memora mecanic sau de a rămâne în zona de confort mental, în cele din urmă, mintea subconștientă va câștiga.
  • Mintea subconștientă are tendința de a domina, dar nu este atât de inteligentă ca mintea conștientă. Uitați-vă la cei mai bogați oameni din lume și veți observa că pentru ei lucrează oameni foarte deștepți, gata în orice moment să găsească modalități prin care să le îndeplinească, aparent, cele mai imposibile cerințe (vezi cazul Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, a cărui dorință a fost încă din anul 1980 să aducă un calculator în fiecare casă).
  • Mintea subconștientă are o putere foarte mare, dar dacă înveți cum funcționează, o poți folosi în avantajul tău. O poți transforma în cel mai fidel și eficient angajat al tău.

Despre cum îți poți transforma mintea subconștientă în cel mai eficient angajat al tău am să scriu în articolul următor.
Până atunci, te provoc să îți observi gândurile pe care le ai de-a lungul unei zile și să le notezi. Observă ce gânduri se repeta și ce emoții le atașezi acelor gânduri. Cu siguranță o să descoperi ceva interesant.

Acest exercițiu mi-a amintit de bancul în care un bărbat plictisit mergea spre birou și tot își spunea în minte: am o viață ratată, o soție urâtă și grasă, un șef de rahat… În tot acest timp în spatele bărbatului era  un îngeraș cu un carnețel care tot nota de zor, iar la un moment dat spune: dacă asta își dorește, asta îi dăm….

Dacă acest articol a apăsat pe unele butoanele interioare poți lăsa un comentariu sau îmi poți scrie pe adresa georgiana@invataeficient.com.  Experiența ta poate ajuta și alte persoane.

Până data viitoare, te îmbrățișez cu drag!

Georgiana Gerea

 

6 comentarii

  1. Salut Georgiana
    Unde gasesc urmatorul articol in care ne spui cum îți poți transforma mintea subconștientă in cel mai eficient angajat al tău.
    Am cautat si nu am gasit.
    Multumesc anticipat.

  2. Bun, atunci acest articol cum se numeste?
    M-ai bulversat, recunosc ca am asteptam cu extrem de mult interes sa imi spui cum faci transformarea anuntata. Poate vine 🙂

1 trackback / pingback

  1. 8 motive pentru care lista recunoștinței să devină un obicei | Miere si plante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*