Reguli ale cititului eficient

Salutare!

Imaginează-ți că ești pus să inventezi un nou mod de a citi eficient având în vedere faptul că informația în acest moment se dublează la 12 ore, față de perioada 1970 – 1980 când informația se dubla la 10 ani.

Să inventezi un nou mod de a citi sună interesant la început, dar dacă nu ai informații despre modul în care funcționează creierul și ochii în timpul cititului s-ar putea să te simți puțin paralizat de această sarcină. De unde să încep? Care sunt limitele cunoașterii mele care în acest moment mă împiedică să înțeleg cum putem absorbi mai multă informație într-un timp scurt?

Se pare că libertatea deplină nu este mereu folositoare. În realitate, orice proiect este restricționat de anumiți factori. Acești factori de cele mai multe ori nu sunt altceva decât constrângeri creative.

Primele descoperiri în domeniul citirii rapide au fost făcute de armata SUA în 1925 când foloseau un aparat numit tachistoscop pentru a vedea rapid pe un ecran avioanele inamice. Cuiva i-a venit ideea să proiecteze în loc de avioane cuvinte și astfel au ajuns să își mărească viteza de citire până pe la 400 de cuvinte pe minut. Pentru că nu oricine putea avea un aparat militar acasă, în 1950, Evelyn Wood, o englezoaică pasionată de lectură, a început să caute o metodă portabilă prin care oricine își putea crește viteza de citire și coeficientul de asimilare. Metoda de citit cu un reper (pix, deget) îi poartă numele.

Înțelegerea restricțiilor ghidează progresul științific. Ce este valabil în știință este valabil și în alte domenii. Constrângerile nu reprezintă limitele creativității, ci temelia ei.

Tocmai din acest motiv, m-am gândit că ar fi util să îți prezint care sunt regulile, constrângerile, limitările pe care le-am  studiat, analizat și descoperit în domeniul cititului eficient. Cine știe ce idei pot genera în mintea altor cititori aceste informații.

Reguli ale cititului eficient

  1. Pentru o înțelegere mai bună a textului elimină cititul cuvânt cu cuvânt. Antrenează-ți ochii să cuprindă 2-3-4 cuvinte dintr-o singură fixare. În memoria de lungă durată se duc idei și nu cuvinte izolate.
  1. Dublarea, triplarea vitezei de citire asigură o înțelegere mai bună a textului. Cititul eficient este influențat de un grad ridicat de atenție. Atunci când ieși din rutină, gradul de atenție crește. Gândește-te la cum este atenția ta atunci când mergi pe un drum cunoscut versus când mergi pe un drum pentru prima dată și acel drum îl parcurgi și la o viteză mai mare?
  1. Evită pe cât posibil să îți pronunți toate cuvintele pe care le vezi într-un text în minte. Pronunțarea cuvintelor în minte nu asigură o înțelegere mai bună a textului. Este suficient să vezi cuvântul fără să îl pronunți pentru a-ți asigura un grad de înțelegere mai bun. Cercetări recente în domeniul cititului au arătat faptul că atunci când citim, în mintea noastră se activează un dicționar vizual și nu unul auditiv cum s-a crezut mult timp. Pentru a te convinge de acest lucru îți propun următorul exercițiu: alege la întâmplare un paragraf dintr-un text și în timp ce ochii văd cuvintele, pronunță în minte sunetul eeeeeee. Ocupă-ți vocea mentală cu sunetul eeee în timp ce ochi tăi parcurg liniile de text. Observă dacă ai înțeles ceva din paragraful citit?
  1. Evită să depui efort pentru a înțelege 100% din ceea ce citești. Majoritatea oamenilor confundă cititul cu memoratul și învățatul. La o primă citire nu te aștepta să înțelegi 100 % din text, mai ales dacă domeniul nu îți este foarte cunoscut. Prin citire ne dăm seama ce știm și ce nu știm dintr-un text, dar asta nu înseamnă că ceea ce nu știm s-a fixat deja în memorie. Pentru a fixa o informație nouă în memorie avem nevoie de câteva repetări și de legături, asocieri între informațiile pe care le avem deja stocate în memorie și informația pe care vrem să o memorăm.
  1. Fii selectiv cu informația. Stabilește-ți de la început un scop clar. Ce vreau să rețin din acest text? Care este pentru mine aplicabilitatea acestor informații? Care sunt informațiile/ ideile noi din acest text? Unde le pot folosi? Nu trebuie să îți amintești 100% din ceea ce citești. Este important să știi care este scopul pentru care citești și să te focalizezi doar pe informațiile care au legătură cu scopul.
  1. Folosește un reper atunci când citești. Reper poate fi considerat degetul, un pix, sau orice alt instrument care să te ajute să urmărești cu privirea cuvintele la o viteză mult mai mare. Cititul cu reper crește gradul de atenție, mărește viteza de mișcare a ochilor și implicit crește gradul de înțelegere.
  1. Pentru a reține cât mai multe informații relevante dintr-un text, subliniază, evidențiază cuvintele cheie. Evită să subliniezi excesiv propoziții sau fraze întregi. Caută cuvintele “vedetă”.
  1. Recitește informația pe care o ai de memorat în zile diferite și la interval de timp din ce în ce mai mari. Recititul succesiv în aceeași zi creează iluzia că informația s-a fixat. Este ca si cum vrei să faci mușchi și mergi o singură zi la sală, iar la finalul zilei te aștepți să arăți ca cei din reviste care au ajuns la asemenea rezultate în luni/ani de antrenament.
  1. Citește în reprize de 25 de minute după care ia o pauză de 5 – 7 minute. În acest interval de 25 de minute elimină toate sursele de distragere a atenției cum ar fi telefon, email, facebook, calculator. Repetă acest proces de mai multe ori pe zi.
  1. Reamintește-ți ceea ce ai citit cu cartea închisă, sau fără să revii asupra materialului parcurs. Ai citit textul, după care vrei să vezi ce ai reținut. Reamintirea este un prim pas în procesul de învățare, dar pentru a fi transformată într-o acțiune eficientă, reamintirea trebuie făcută cu cartea închisă. Este recomandat chiar să povestești cuiva ceea ce ai reținut după o primă citire. În acest fel vei observa care sunt informațiile asupra cărora trebuie să revii.
  1. O carte bună sau importantă o poți citi sărind peste pagini sau capitole în momentul în care ai un obiectiv clar în minte referitor la ce anume te interesează mai exact din acea carte. O carte bună o poți citi de 100 de ori având 100 de obiective în minte și vei observa că de fiecare dată vei reține alte informații.
  1. Folosește muzică pentru citit pe fundal. Aceasta reglează respirația, reduce stresul și favorizează creșterea coeficientului de asimilare.
  1. Cititul nu îți asigură o înțelegere profundă a lucrurilor. Este o iluzie în procesul de învățare să spui după ce ai citit ceva pentru prima dată că ai înțeles. Înțelegerea urmează experienței. Nu pot spune că am învățat să merg pe bicicletă doar citind și memorând informații despre cum să merg pe bicicletă.

 

Sper că îți sunt utile aceste informații. Dacă îți dorești să aprofundezi acest subiect, te invit sâmbătă, 10 februarie, să te înscrii la primul atelier de citire rapidă din acest an.

Mai multe informații poți afla accesând acest link: http://www.invataeficient.com/ateliere/curs-citire-rapida/

Sunt foarte curioasă dacă din experiență ai identificat și alte reguli ale cititului eficient care în cazul tău au dat rezultate.

Îmi poți scrie pe adresa: georgiana@invataeficient.com

O zi inspirată îți doresc!

Cu drag,

Georgiana Gerea

26730831_10212793293925375_5138413030317017305_n

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*