
Salutare!
Zilele acestea au fost foarte stresante pentru elevii de clasa a IV a care au dat examenul de evaluare națională, dar și pentru elevii de clasa a VIII a care au susținut examenul bilingv de admitere la liceu.
Pentru mulți copii, acesta este primul contact cu un examen important din viața lor și de aici, emoții pe măsură.
Soră-mea este clasa a 8 a și dacă miercuri a venit cu zâmbetul pe buze de la probele scrise de engleză și franceză, joi dimineață, înainte de proba orală, m-a sunat să îmi spună cu vocea tremurândă că îi este teamă și că nu își poate controla emoțiile. În timp ce coceam acest articol, am fost sunată de mama unei fetițe de clasa a IV a care mi-a cerut ajutorul după ce fiica ei a intrat în panică la examenul de evaluare, nu a reușit să citească până la capăt cerințele și în consecință a rezolvat incomplet subiectele nu din neștiință ci din cauza emoțiilor puternice care au pus stăpânire pe ea.
Școala este atât de preocupată să îi îndoape pe elevi cu informații, încât uită să acorde atenție și laturii lor emoționale, umane. Copiii se panichează pentru că nu înțeleg de ce nu mai pot avea acces cu ușurință la informațiile stocate în memorie, dintr-o dată corpul nu îi mai ascultă, iar emoțiile își măresc intensitatea.
Pentru că examenele bat la ușă, m-am gândit să vin în întâmpinarea părinților și a elevilor cu câteva recomandări simple și succinte despre cum putem gestiona mai bine emoțiile înainte de un examen.
Recomandări pentru părinți:
1. Nu e nevoie să le reamintiți copiilor în fiecare zi de importanța examenului pentru destinele lor. Atunci când părintele este atașat de rezultatele copilului, apare neliniștea, neacceptarea, iar copilul nu se mai poate concentra pentru că simte o presiune foarte mare pe care nu știe cum să o gestioneze. Un examen reprezintă doar o etapă din procesul lor educațional și nu sfârșitul vieții. Lăsați-i să strălucească oferindu-le iubire – căldură – blândețe indiferent de rezultate.
2. Nu face comparații. De multe ori credem că dacă le dăm ca exemplu fratele mai mare sau copilul vecinilor care a luat nu știu ce notă și uite ce bine a ajuns, îi încurajăm și îi motivăm să facă și ei același lucru. Efectul este fix invers. Copilul o să creadă că nu merită să fie iubit și acceptat dacă nu se ridică la înălțimea așteptărilor tale. Presiunea psihologică este destul de mare. Spune-i că ești acolo pentru el și că ai încredere că o să dea cele mai bune rezultate.
3. Ai grijă să se hidrateze cu apă și nu cu cola sau alte lichide ce conțin o cantitate foarte mare de zaharuri. Din cauza emoțiilor și a stresului, majoritatea elevilor nici nu conștientizează că este foarte posibil să fie deshidratați atunci când se simt obosiți, apatici sau manifestă dureri de cap. Deshidratarea afectează regiunile din creier care sunt responsabile cu învățarea și rezolvarea de probleme. Apa crește eficiența creierului.
Recomandări pentru elevi:
1. Respiră! Când simți că ești stresat, îndreaptă-ți atenția pe respirație timp de 2 minute. Respirația adâncă te calmează și elimină starea de anxietate.
2. Fă-ți un plan B! De cele mai multe ori, cea mai mare temere este că nu vom obține nota necesară pentru cariera aleasă. Ce poți face în astfel de momente? Simplu! Fă-ți un plan B. Când ai un plan de rezervă pentru cea mai rea situație posibilă, vei fi surprins că teama începe să dispară.
3. Nu îngrășa porcul în ajun! Nu forța prea mult creierul cu o zi înainte de examen. Revizuiește rapid materia și apoi las-o! Când ai de alergat la maraton, nu te apuci să mai alergi încă 42 de km cu o zi înainte de cursă. Dacă te-ai pregătit suficient, este o reacție normală să îți conservi energia.
Sper să vă fie cu folos aceste recomandări și nu uitați că există viață și după un examen.
Cu drag,
Georgiana Gerea
Lasă un răspuns