Programarea minții subconștiente

Salutare!

Acum câteva zile am făcut o postare pe pagina de Facebook despre cum poți recunoaște un program negativ instalat în perioada copilăriei. Stând de vorbă cu un prieten, mi-a spus că a văzut postarea de pe pagină, dar nu a înțeles exact ce este un program negativ. Atunci mi-am dat seama că iar am căzut în capcana specialistului care crede că ceea ce pentru el este evident, este pentru toată lumea.

M-am gândit că este util să explic puțin mai în detaliu despre programarea minții subconștiente.

Toate informațiile, trăirile și experiențele sunt înregistrate în memorie. Atunci când îți dorești ca un computer să îndeplinească o anumită sarcină, este necesar să scrii un program. Programele software mai sunt numite și „înregistrări”. Primii 5 ani din viață sunt o perioadă de instalare de programe pe baza cărora vom reacționa de fiecare dată când cineva ne apasă pe butoane.
Programele sunt stocate în corpul fizic. De exemplu, primul contact senzorial cu viața îl avem în momentul în care ne naștem. Imediat după momentul nașterii, noul-născut poate simți o senzație de disconfort în stomac despre care va afla mai târziu că se numește foame. În momentul în care mama îl alăptează, sentimentul se schimbă în ceva plăcut și astfel tocmai s-a instalat un program care spune că mâncarea este modalitatea prin care poți schimba durerea fizică în plăcere.

Un program reprezintă un ansamblu de credințe și obiceiuri atât de bine cristalizate încât atunci când primești un stimul, programul rulează fără contribuția minții conștiente. Majoritatea acestor obiceiuri au fost programate la o vârsta fragedă și nu ești conștient de ele. Creierul unui copil începe să funcționeze ca un amestec de neuroni. Orice informație introdusă prin intermediul celor 5 simțuri se transformă în program.

Unele programe sunt benefice, altele nu. Credințele din componența unui program ne definesc limitele. Cel mai trist este că majoritatea acestor credințe au fost preluate de la profesori, părinți, prieteni care ne-au tot repetat unde este locul nostru și cam ce putem face.

Pe partea de învățare am să dau câteva exemple de credințe benefice:

„Am o memorie foarte bună!”

„Îmi place să citesc și să aflu lucruri noi.”

„Sunt o persoană curioasă.”

„Sunt deștept!”

Credințele nebenefice pe partea de învățare pe care le-am tot întâlnit sunt următoarele:

„Am o memorie proastă!”

„Sunt momente în care simt că nu mă duce capul.”

„Sunt prost!”

„Sunt leneș!”

„Sunt neatent!”

„Nu mă pot concentra!”

Cum recunoști un program?

Să recunoști și să schimbi un program nu este tot timpul o sarcină atât de ușoară. Multe dintre ele tind să fie subtile și complexe sau îngropate sub alte straturi de programe superficiale și în consecință va trebui multă muncă de auto-explorare pentru a-l scoate la suprafață.

Cea mai bună metodă de a recunoaște un program este să observi domeniile din viața ta pe care le consideri importante (familie, prieteni, carieră, job, educație, bani, sănătate, relații etc.) și să evaluezi pe o scară de la 1 la 10 cât de satisfăcut ești. Acolo unde nivelul de satisfacție este mai mare de 8 înseamnă că în conștiința ta ai peste 80% programe benefice. Zonele din viața ta care nu funcționează așa cum ți-ai dori, îți oglindesc unde și care sunt programele negative.

Îți poți schimba programele atunci când îți schimbi condiționarea. Condiționarea este influențată de mediul în care ai crescut și de experiențele pe care le-ai avut. În loc să dăm vina pe părinți și pe cei care ne-au impactat copilăria, putem folosi aceste experiențe pentru a înțelege reacțiile noastre din prezent.

Sunt curioasă tu ce programe ai identificat la tine care acum, în viața de adult, nu îți mai sunt benefice. Îmi poți lăsa un comentariu sub acest articol.

Cu drag,

Georgiana Gerea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*