Salutare!
E drept că de vreo două săptămâni nu am mai scris nimic, dar asta nu pentru că nu mi-aș fi dorit ci pentru că timpul zboară și o dată cu el am zburat și eu de la București la Cluj și înapoi. Stând pe aripile vântului, am tras câteva scurte concluzii vis-a-vis de cele două evenimente pe care le-am realizat acolo: o conferință și un workshop. Despre acesta din urmă am să vă povestesc curând, însă conferința a fost o experiență cu adevărat nouă pentru mine și, totodată, pentru participanți.
Pe 28 noiembrie am susținut conferința tehnicile de învățare eficientă pentru studenții Facultății de Drept Dimitrie Cantemir din Cluj. Întâmplător sau nu, Dimitrie Cantemir este considerat unul dintre cititorii rapizi ai României. Se spune că alături de Nicolae Iorga și Hașdeu, Cantemir citea cu peste 2000 de cuvinte pe minut.
A fost o experiență interesantă și provocatoare să mă prezint în fața a zeci de studenți și profesori ai facultății și să împărtășesc din experiența acumulată până acum.
Lucrând zilnic cu tehnicile de învățare există riscul să cazi în capcana specialistului și anume să consideri că ceea ce pentru tine este evident și ușor de integrat să fie și pentru ceilalți. Contactul cu studenții m-a făcut să-mi dau seama că lucrurile nu stau chiar așa.
Când vine vorba de tehnicile de învățare, observ două tendințe: cei care nu știu nimic despre acest subiect, și cei care au mai auzit de „cititul în diagonală” sau au mai lecturat câte ceva despre tehnicile de memorare, dar nu reușesc să vadă aplicabilitatea și pe materia de la facultate. Au impresia că aceste tehnici nu se pot adapta și atunci preferă să citească în continuare lent și să memoreze mecanic informații.
Scopul conferinței a fost ca participanții să conștientizeze care sunt pașii pe care îi au de făcut pentru a ajunge la o învățare eficientă, au aflat cu ce se diferă citirea tradițională de cea rapidă, care sunt cele mai eficiente tehnici de memorare și în final au primit câteva recomandări despre cum ar trebui să se pregătească pentru un examen.
Majoritatea au venit din dorința de a afla noi tehnici prin care să asimileze cantități mari de informații într-un timp scurt sau să își perfecționeze modul de învățare.
Informațiile din cadrul întâlnirii au fost de impact pentru studenți. Spun asta pentru că la scurt timp după terminarea conferinței Cosmin mi-a scris: „Conferința a fost extraordinară!”
Codruța Ștefania și-a exprimat entuziasmul printr-un comentariu pe Facebook: „O conferință interesantă, interactivă și plină de informații utile, realizată cu mult profesionalism. Mulțumim!”
Doamna Decan, Anca Georoceanu, a scris: „Mulțumim pentru participarea la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir Cluj. Ne-a făcut o deosebită plăcere întâlnirea cu dvs. Sperăm să reveniți la noi!”
Pe această cale țin să mulțumesc și eu Doamnei Decan pentru invitație, dar și pentru activitățile pe care le organizează în sprijinul studenților.
M-a bucurat foarte mult întâlnirea cu acești tineri, iar feedback-ul primit mă motivează să repet experiența și pentru alți studenți care au nevoie să asimileze cantități mari de informații într-un timp scurt și nu au instrumentele necesare.
O să îmi pun acestă dorință sub bradul de Crăciun și la anul… cine știe?!
Doamne ajută!
Cu drag,
Georgiana Gerea
Lasă un răspuns