O experiență altfel la Școala 280 din Rahova

Salutare!

Acum fix o săptămâna, la invitația doamnei profesoare Kuttesch Nicoleta am ținut un atelier de tehnici de învățare la două clase de a 8-a de la o școală din Rahova. Când auzi Rahova, te pregătești puțin mental și emoțional. Stereotipuri, bineînțeles!

Dar ce să vezi… când am ajuns la Școala 280 am fost și încă sunt profund impresionată de ce am găsit aici. Încă de cum am intrat în clasă am simțit nevoia să le spun elevilor că sunt frumoși. Frumoși nu pentru că purtau toți uniforme, ci frumoși pentru ce transmiteau ei cu ochii lor mari, fețele luminate, zâmbitori şi curioși.

Nu le era teamă să pună întrebări, se ascultau și se respectau între ei.

Când i-am întrebat pe elevi ce ar vrea să afle de la un atelier de tehnici de învățare, răspunsurile nu au întârziat să apară, de parcă au venit toți cu temele făcute. Am să enumăr câteva curiozități primite de la elevi:

Cum să memorăm pe termen lung?

Ce putem face astfel încât să ne concentrăm mai bine?

Cum gestionăm timpul în cadrul unui examen astfel încât să nu intrăm în panică?

Cum ne calmăm când intrăm în panică?

Cum ne gestionăm emoțiile în timpul examenului?

Ce aș putea face astfel încât să nu mă plictisesc când citesc?

Astăzi am să vorbesc despre legătura dintre concentrare și memorare, urmând ca parte emoțională să o abordez într-un articol separat.

Se pare că elevii au intuit destul de bine că memorarea este în strânsă legătură cu capacitatea noastră de concentrare. Cu cât avem o capacitate mai mare de concentrare cu atât putem memora mai ușor informații.

Înainte de a răspunde la prima întrebare simt nevoia să clarificăm ce înseamnă memorie de scurtă durată și memorie de lungă durată.

Memoria de lucru sau de scurtă durată este capabilă să ne mențină gândurile în conștient. Este temporară și este folosită pentru a reține informații pe termen scurt. Memoria de scurtă durată este capabilă să rețină o cantitate redusă de informații pentru o perioadă mică de timp. Puteți asemăna memoria de scurtă durată cu o tablă pe care se rezolvă o problemă matematică. Când am ajuns la rezultatul final, tabla este ștearsă.

Memoria de lungă durată ne permite să reținem o cantitate vastă de informații pentru o perioadă indefinită de timp, este permanentă și este folosită pentru a memora informații pe termen lung.

Memoria este produsul vizualizării, imaginației și asocierii.

Concentrându-ți atenția pe informația pe care vrei să o memorezi, aduci ceva temporar în memoria de lucru, dar pentru ca acel lucru să se mute în memoria de lungă durată trebuie să se întâmple trei lucruri:

  1. Vizualizează ceea ce vrei să ții minte. A vedea nu este același lucru cu a vizualiza. Vedem cu ochii, iar vizualizarea se produce în minte cu ajutorul imaginației.
  2. Folosește imaginația pentru a asocia noul concept de ceva cunoscut ție. Imaginea trebuie să fie memorabilă.
  3. Informația trebuie repetată la intervale din ce în ce mai mari de timp. Astfel se produce solidificarea informației. Pentru a duce o informație în memoria de lunga durată avem nevoie de 7 repetări. Măriți treptat timpul dintre repetiții pe măsură ce materialul se fixează în minte.

Pentru că urmează să revin săptămâna viitoare la Școala 280 pentru a mă întâlni cu elevii altor clase, m-am gândit că ar fi util ca o parte din informațiile discutate să rămână și scrise atât pentru elevi cât și pentru profesori sau părinți. Vizita la această instituție de învățământ mi-a dat speranță că se poate merge cu drag la școală și în sistemul de stat și în același timp se poate învăța într-un mediu armonios atâta timp cât există o bună comunicare între profesor – elev și părinte, iar la această școală acest lucru se vede atât în rezultatele copiilor cât și în atmosfera de la clasă.

Dragi profesori și părinți, am să vă folosesc drept exemplu de aici înainte 🙂

Cu drag,

Georgiana Gerea

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*