Motivația din spatele limbii arabe

DSC_0135După cum v-am anunțat de ieri, astăzi  împreună cu Lina Toma am deschis fereastra spre minunata lume arabă. Când am ajuns la școală, câțiva copii ne așteptau nerăbdători atât pe noi cât și pe colegii lor care au trebuit să meargă pe jos 3 km pentru a ajunge la școala din Lerești.

Atmosfera a fost cu totul alta față de atelierul de chineză. Mă uitam la fețele copiilor și încercam să înțeleg ce anume din interiorul lor i-a determinat să facă o asemenea alegere. Tipologia copiilor era cu totul alta, timiditatea era la ea acasă, se putea observa că erau mult mai antrenați în depășirea limitelor fizice decât a celor intelectuale. Curioasă cum sunt din fire, până la urmă  i-am întrebat ce i-a motivat să aleagă limba arabă? Răspunsul lor aproape că a venit în cor și era legat de faptul că li s-a spus că limba arabă este mult mai ușoară decât limba chineză. „Aici ai un alfabet pe care îl înveți, mai exersezi pronunția câtorva sunete pe care noi nu le avem în limba română, scrii de la stânga la dreapta și cam asta este tot” – ne-a spus unul dintre copii.

DSC_0104

Interesant a fost momentul în care Lina a vrut să îi testeze puțin și le-a spus: “Pentru că sunteți mai puțini în grupă, și din experiență știu că o să vă mai pierdeți pe parcurs, vă propun ca de săptămâna viitoare să veniți și voi la atelierul de chineză. Ce ziceți? Cine vrea să ridice mâna.” Toate mâinile erau jos, iar la un moment dat o voce mai curajoasă a vorbit în numele tuturor – “dar noi nu vrem la chineză pentru că este grea. Și verișoara mea mi-a spus că araba este mai ușoară”. Prin această intervenție relaxarea s-a putut observa pe fețele tuturor. M-am uitat la Lina, ea s-a uitat la mine, am zâmbit și de aici am știut ce public avem și cum trebuie să ne adaptăm mesajul.
Lina le-a povestit și lor despre evoluția creierului uman, le-a arătat ce zonă este responsabilă cu formarea emoțiilor și cu memorarea informațiilor. Le-a exemplificat cum dendritele caută și recepționează informații formând legături neuronale noi făcând analogie cu formarea drumului de la Lerești la Câmpulung.

DSC_0022

Eu am simțit că acest grup cerea informații despre cum să găsești scurtături, tips and tricks-uri despre cum să obții rezultate cu minim de efort și cu astfel de curiozități i-am hrănit astăzi. Le-am vorbit despre ce ar putea face ei astfel încât să creeze relații sănătoase atât cu colegii și prietenii cât și cu profesorii, despre cum pot scana harta mentală a unui profesor pentru a știi foarte clar ce vrea fiecare profesor de la ei. Această tehnică le este utilă atunci când au de învățat pentru un test  și au nevoie să meargă direct la țintă fără a se pierde în detalii mai puțin importante. I-am stimulat să pună întrebări pentru că am observant că era un aspect la care mai aveau de lucrat și acest lucru l-am făcut printr-un joc în care fiecărui copil i s-a atribuit un nume celebru și prin întrebări trebuia să afle cine este.

DSC_0079

Pentru că atmosfera relaxantă, plină de voie bună, joc, deschidere, îmbrațișări, zâmbete a fost creată, Lina i-a putut lua cu ea pe copii în ludica lume a alfabetului arab. Ne-am amuzat fantastic deoarece fiecărei litere din alfabet i-am găsit un cuvânt corespondent în limba română. Cuvântul, pe lângă faptul că trebuia să înceapă cu același sunet mai trebuia să îndeplinească o condiție: trebuia să ne ducă cu gândul la simbolul din limba arabă. De exemplu: acest symbol ن  – reprezintă litera N în arabă, iar noi l-am asemănat cu un Nufar pe lac. Simbolul pentru litera T în arabă este acesta  ت, iar noi l-am asemănat cu un Taur mai puțin fioros. Și tot așa până am găsit câte o imagine corespondentă pentru fiecare literă.

DSC_0101

Pe mine ce mă fascinează cel mai tare este scrierea și recunosc că uitându-mă pe notițe a stârnit foarte multe întrebări în mine: și acum eu cum leg literele între ele? Dar numele meu <Georgiana> cum se scrie având în vedere că sunetul G nu există în limba arabă? Dar oare cum se pronunță?

Privind la ziua de astăzi pot spune că sunt recunoscătoare pentru faptul că Doamne Doamne mă trimite în astfel de misiuni și îmi întărește credința că în orice context m-aș afla am tot ce îmi trebuie pentru a-mi face treaba cât mai bine. Mesajul zilei de astăzi este: oricât de pregătit te crezi pentru o situație, lasă loc și unei doze de incertitudine. Incertitudinea devine certitudine prin prezența divinității.

Pentru stimularea neuronilor vă las și pentru astăzi un exercițiu de imaginație. Cu ce imagine asociați semnul grafic ف corespunzător sunetului F în română? Copiii l-au asociat cu o focă  🙂

P.S – Nu am uitat de fotografii. Le găsiți mai jos 🙂

Cu drag,

Georgiana

 

 

 

DSC_0025

DSC_0134

DSC_0109

DSC_0108

DSC_0085

DSC_0082

DSC_0076

DSC_0074

DSC_0066

DSC_0035

DSC_0141


 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*