Meserii în căutare de tehnici de memorare. Ep. #1 Meseria de lăutar

Salutare!

Acum o săptămână am avut o întâlnire cu niște prieteni tare dragi și aceștia m-au întrebat care este publicul meu țintă, cine ar avea nevoie de ceea ce fac eu? Am început să le povestesc despre oamenii cu care am avut ocazia să lucrez și despre meseriile lor unde aplicarea acestor tehnici a făcut diferența. Erau atât de încântați de ceea ce le povesteam, încât mi-am zis că vreau să împărtășesc și cu voi aceste povești într-o serie de articole pe tema: meserii în căutare de tehnici de memorare.

Vara este sezonul nunților și petrecerilor și când spui nuntă, zici automat și lăutari. Când ne simțim bine ne place să auzim melodiile preferate. Este faimoasă replica: „lăutar! Știi melodia aia cu… ? (aici fiecare completează după preferințe) Cântă!” Și ne supărăm dacă lăutarul nu știe melodia preferată de parcă ar fi youtube. Nu mi-am dat seama cât de stresantă poate fi această meserie până acum câțiva ani când mi-a scris Alin Neagoe, solist într-o trupă de muzică din Pitești. Atunci am conștientizat că nu e suficient să ai voce de la mama natură. Mai ai nevoie să îți dezvolți și capacitatea de memorare.

Mai jos vă las mesajul pe care l-am primit acum 3 ani de la Alin.

„Buna Georgiana!  
Sunt solist intr-o trupa de muzica…si am o problema nasoala, zic eu. Nu retin textele de nici un fel… Cant aceste cantece de sute de ori la nunti si daca raman fara baterie la tableta pot sa plec acasa ca sunt in pom…cum se zice. Am luat si memo plus si miere amestecata cu nuca…degeaba. Am mai auzit colegi care canta ca au aceeasi problema…nu retinem textele… cu toate ca le cantam de mii de ori … Ai vreo metoda de retinut..invatat texte? Tare sunt curios daca as putea sa depasesc aceasta situatie…cam aiurea.
E foarte nasol sa depinzi in meseria asta de foi…caiete…tableta..ca esti ca si legat la maini..nu mai zic de modul de interpretare ca nu mai e la fel… ”

Procesul de memorare necesită o stare de concentrare profundă deoarece avem nevoie ca noua informație să o păstrăm suficient de mult timp în minte și să o legăm de o altă informație cunoscută.

Capacitatea de memorare este în strânsă legătură cu capacitatea de concentrare. Poți să repeți de 1000 de ori o informație. Dacă nu ești prezent, concentrat să faci o asociere, să o legi de ceva cunoscut, de o trăire, emoție, repetarea în buclă nu este decât consum de energie și în plus, cu timpul, acest lucru ajunge să afecteze încrederea în propriile abilități.

Fără concentrare, conexiunile din creier nu se realizează, iar informația nu se stochează în memorie conform principiului hebbian „activat împreună, conectat împreună”.

Ce am făcut în acest caz?
Am început să lucrez cu Alin prima dată cu exerciții de concentrare și apoi cu tehnici de memorare. Unul dintre cele mai puternice, după părerea mea este exercițiu de concentrare folosind calcule matematice.

Cum se aplică?
Această tehnică presupune să calculezi în minte care este rezultatul adunării următorului șir de numere: 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12….+30
Mare atenție! Chiar dacă ai învățat la matematică despre formula lui Gauss și știi că aplicând-o poți ajunge foarte rapid la rezultatul final, îți recomand să o folosești doar pentru a te verifica dacă ai ajuns la rezultatul corect.

Dacă se întâmplă să “pierzi” calculul (la un moment dat) îl vei relua de la început. Este recomandat să exersezi această tehnică până când ajungi cu rezultatul final la cel puțin numărul 1000. Este o tehnică deosebit de puternică! Nu există limită de timp. Poți să exersezi ori de câte ori consideri că este necesar.

Avantajul acestei metode este că poți observa cum se comportă o minte neantrenată, iar prin exercițiu poți ajunge să o disciplinezi și să o faci să lucreze în beneficiul tău.

Dezavantajul este că rezistența mentală la această tehnică este foarte mare și puțini sunt cei care reușesc să o ducă la bun sfârșit.

Îți recomand să aplici această tehnică timp de o săptămână și să îți observi progresele.Pentru mine, acest exercițiu a fost unul revelator deoarece am putut observa mecanismele de autosabotare ale minții atunci când aveam nevoie să mă concentrez pe o anumită sarcină.

De curând l-am întrebat pe Alin cum s-a schimbat viața lui profesională între timp.

„Sunt un om care face muzica si trăiește din muzica.. Menționez ca sunt dependent de texte la fiecare eveniment… Și datorita tehnicilor tale de reținere lucrurile s-au așezat în favoarea mea. Ai o atitudine extraordinara asupra elevilor tai. M-am concentrat mai tare pe ceea ce m-ai învățat tu defapt, ca din textul meu ca și melodie sa îmi imaginez o poveste și am început să rețin instantaneu. A fost waw! Acum sunt mult mai relaxat și pot merge să cânt în mijlocul oamenilor fară să îmi fie teamă că o să uit versurile. Te recomand cu tărie celor care au probleme în a retine textele!”

Pentru cei interesați de tehnicile de memorare vă aștept cu drag sâmbătă, 6 iulie, la cursul de Tehnici de Învățare Eficientă unde voi povesti mai detaliat despre aceste metode și vom și aplica.

Mai multe detalii găsești la acest link: https://bit.ly/30tJ9tR

Seria de articole cu  meserii la care nici nu te-ai gândit că tehnicile de memorare pot face diferența va continua.
Până atunci, sa ne auzim cu bine!

Cu drag,
Georgiana Gerea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*