Pe Lina Toma am cunoscut-o la primul modul al școlii de coaching și din prima clipă în care am văzut-o am simțit că fata asta are ceva special de oferit. Nu am nimerit în aceeași grupă, dar cum Doamne Doamne lucreză prin oameni, în ultima zi de curs, la ultimul exercițiu, grupele s-au amestecat, iar eu am lucrat cu un coleg de-al Linei care la finalul exercițiului m-a întrebat: “Auzi… scuză-mă că îmi permit să te întreb, dar tu cu ce te ocupi?” După ce i-am povestit în două fraze ce fac, replica lui a fost: “Tu trebuie neapărat să o cunoști pe colega noastră Cătălina Toma”. Și uite așa am aflat că românca noastră, a fost nevoită să plece încă de la începutul liceului cu familia ei în Spania. Acolo i-a fost destul de greu să se adapteze în primul an și îmi povestea cum învăța pe dinafară lecții întregi în spaniolă fără ca măcar să știe ce învață și toate astea pentru că încă nu își făcuse prieteni și avea mult timp la dispoziție. Era foarte apreciată de profesorii spanioli pentru că putea reproduce lecții întregi cu un accent perfect. La finalul primului an de liceu, părinții Linei au primit acasă o scrisoare din partea directorului școlii prin care erau felicitați pentru performanțele ficei lor și îi ofereau acesteia o excursie pe o insulă din zonă.
După 3 ani de frecventat cursurile Universității din Alicante de traducere și interpretariat franceză – arabă, a plecat în Franța prin programul Erasmus. Ajunsă în Paris a constatat că adresa unde trebuia să ajungă era notată greșit și s-a văzut pusă în situația de a cere indicații. A fost momentul în care a conștientizat că gramatica și vocabularul pe care le stapânea foarte bine, în acel context nu o ajutau prea mult. Îi era greu să facă legăturile, conexiunile între informații. Și-a dat seama că avea o imagine falsă despre ce înseamnă a cunoaște o limbă străină și în acel moment s-a gândit la colegii ei, dar și la alte sute de studenți care erau în aceeași situație.
Așa a început să caute informații despre cum funcționează creierul uman, despre neuroștiință și neuroplasticitate, despre cercetări în domeniul învățării accelerate dar și despre artă, despre puterea meditațiilor, caligrafie și multe alte domenii care aparent nu au nicio legătură cu învățarea unei limbi străine.
Savurând ore în șir picturi de-ale lui Salvador Dali, călătorind prin lume și interacționând cu oameni de diferite culturi, observând relația trup – minte – suflet a putut constata că a învăța o limbă străină presupune mai mult decât a vorbi în acea limbă, iar a te exprima într-o limbă străină implică folosirea verbelor, o conexiune foarte rapidă la nivel de sinapse, implică spontaneitate, relaxare, incredere, siguranță.
Nu poți comunica (a COMUNica = a pune ceva la comun), nu te poți exprima, nu poți relaționa fără a utiliza verbul. Îmi spunea mai tot timpul: “Incercă să vorbești timp de un minut fără să folosești niciun verb și o să ințelegi la ce mă refer.”
Având o astfel de conștientizare a dezvoltat o metodă de a învăța o limbă străină accelerat pornind de la coloana vertebrală care este puterea verbului. Lina îmi povestea: “În aproape toate culturile, dacă vrei să înveți o limbă străină se începe cu vocabularu. Este o abordare total ineficientă pentru că în primul rând noi comunicăm în fraze și nu în propoziții simple, iar în al doilea rând sensul comunicării este dat de verbe și nu de substantive. În plus, dacă nu știi un substantiv îl poți desena, dar cum desenezi verbul < voi fi fost>?”
Alte obstacole în învățarea eficientă și accelerată a unei limbi străine sunt: stima de sine și încrederea în sine, credințele adânc înrădăcinate în subconștient, unele informații pe care le-am învățat greșit încă de la început și care alterează calitatea noilor informații.
Eu am fost atrasă încă din primele momente de metoda Linei. Cred că cel mai mult am fost atrasă de câtă siguranță, relaxare, dorință și bucurie sinceră de a se apropia de oameni poate transmite această persoană, dar și de ușurința cu care o vedeam vorbind în engleză, franceză, spaniolă, arabă, chineză.
Îmi amintesc că în primele noastre întalniri m-am surprins spunându-i că deschiderea ei mă cam sperie. Bucuria de a primi în căsuța ei două persoane dintre care pe una o vedea pentru prima dată, iar cu mine vorbise 5 minute la curs, conexiunea pe care o realizează cu fiecare om care îi intra pe ușă, pe mine m-au cam pus pe gânduri. Era ceva nou pentru mine, iar mintea mea îmi spunea: sigur e ceva dubios la mijloc, poate vrea să ne testeze. Este prea deschisă, cum să vorbești cu așa mare ușurință despre tine, emoțiile tale, experiențele tale de viață care pe unii i-ar fi dărâmat și ar fi stat căzuți chiar și o viață întreagă, punând tot insuccesul pe seama unor evenimente care pe alții îi ridică și le dă și mai multă forță să continue.
Având în fața mea o astfel de persoană, m-am lăsat pe mâna ei cu cea mai mare încredere și am testat împreună varianta de a învăța accelerat limba engleză în două zile. După curs, foarte mulți prieteni m-au sunat să mă întrebe cum a fost? Dar chiar este adevărat că poți învăța în două zile? Dar nu este prea mult 10 ore într-o zi? Dar cum ai rezistat fără pauză? Dar ce făceai acolo întinsă? Adică tu ai învățat engleza dormind? Te-a hipnotizat? Și a doua zi chiar te-ai trezit vorbind engleză?
Nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. Veniți-vă-n fire! Ceea ce s-a întamplat în cele două zile a fost că am înțeles ceea ce nu am înteles în ani de zile de când mă chinui să învăț engleză. Și da, recunosc că m-am chinuit. Am schimbat vreo 3-4 profesori, acasă cad la propriu pe mine cărțile și CD-urile cu tot felul de titluri atrăgătoare: “Învață engleza fără profesor”, “Învață engleza în 21 de zile” “Învață engleza singur”, “Cursuri audio de limbă engleză”, cel mai probabil mulți dintre voi cunoașteți despre ce este vorba.
În cele două zile am CONȘTIENTIZAT, adică am adus în lumina conștienței ceea ce am de integrat, iar integrarea se face prin acțiune și lucru individual. Lina are o metodă de a explica formarea timpurilor în engleză pe care nu am mai întalnit-o până acum. Dacă am fi învățat așa la școală, Doamne ce simplu ar fi fost pentru mulți dintre noi. Am conștientizat că este chiar ușor, că are sens ce zice fătuca asta și mi-a plăcut că tot timpul se reinventează. De la cursant la cursant se întrebă: “Dar cum aș putea ca această informație să fie integrată și mai simplu de atât?”
La început m-am simțit puțin copleșită de informație, iar Lina m-a văzut și mă încuraja să am răbdare cu mine că totul o să se clarifice, că o să se facă lumină și așa a fost.
Când mi-a spus că o să lucram 10 ore pe zi, adică 5 ore, luăm pauză de masă o oră și apoi mai continuăm 5 ore, m-am speriat. Am crezut că nu o să rezist atât de mult. Iar Lina draga de ea, o vedeam zâmbind. Mai văzuse zeci ca mine. Îmi explica și mă liniștea prin siguranța pe care o transmitea că aici timpul trece altfel, că nici nu o să îmi dau seama când or să treacă cele 5 ore. Mulți ar crede că și pentru ea este obositor, dar se pare că nu. La finalul primei zile aveam așa de multă energie cum nu am de multe ori nici dimineața când mă trezesc.
Ce făceam acolo întinsă? Este întrebarea pe care am primit-o cel mai des. Vă spuneam mai devreme că Lina nu s-a limitat doar la a cerceta material din domeniul învățării accelerate a unei limbi străine ci este deschisă la înformații și din alte domenii cărora le-a văzut aplicabilitatea în dorința ei de ai ajuta pe ceilalți să producă schimbări rapide în ei. După ce am acumulat informații conștient, Lina folosește relaxarea pentru a deschide portița către subconștient.
Lina mi-a explicat cum “atâta timp cât ne putem transforma corpul prin antrenament și exercițiu, de ce nu am face la fel cu mintea si creierul nostru? Design-ul cognitiv este procesul de transformare a minții/creierului prin învățarea unei materii (limbi străine) timp de 30 de zile. Faptul că ai nevoie de atâta timp și energie pentru a învăța o limbă străină (sau oricare altă disciplină) nu ține de capacitatea creierului: acesta poate mult mai mult. Ține de ce CREZI tu că ești capabil si de CUM anume trăiești, ți se prezintă și explică informația. Pare a fi un clișeu însă știința creierului susține această afirmație.
Ai observat care sunt conditiile necesare pentru a face o poteca? Repetarea tiparului/traseului, perseverență și timp. Ei bine, așa se creează și „potecile” mentale”. „Nu pot” și derivatele acestei expresii sunt de fapt IDEI repetate în timp+emoție (de obicei negativă) atașată.”
Exercițiile pe care le folosește sunt pentru a intra în contact cu emoțiile tale, cu vocea ta interioară și exterioară, cu temerile și blocajele tale, cu tine însuți așa cum ești tu de fapt. Crează cadrul unei experiențe pozitive pe care nu o vei uita atât de ușor. Știe cum să te scoată din rutina mentală, știe cum să lucreze cu încrederea ta de vorbitor al unei limbi străine, știe să îți aleagă cele mai potrivite texte și să planteze semințe și pentru schimbări în plan personal. Eu de exemplu, după cele doua zile de curs, am ajuns acasă și am simțit nevoia de când am intrat pe ușă să arunc tot ceea ce nu imi mai este de folos – de la haine, machiaje, carți, cursuri, teancuri de agende scrise în ani de zile. A doua zi m-am trezit cu febră musculară la umeri de parcă tot ceea ce am aruncat le-am carat în spate atâta timp.
Eu știu că pentru fiecare, experiența întâlnirii cu un om cum este Lina o să fie total diferită de a mea. De aceea o sprijin și imi doresc ca tot mai mulți oameni din jurul meu să simtă și să producă schimbări prin această nouă metodă de a te împrieteni cu limbajul străin al interiorului tău, pentru că eu despre asta cred că este vorba în ceea ce face Lina prin atelierele ei.
Cu drag,
Georgiana Gerea
Am sanse sa invat limba engleza la 56 de ani?
Doinita, nu stiu ce raspuns ti-as fi dat daca la cursul de saptamana trecuta nu ar fi participat chiar o persoana de 56 de ani :). Atat mie cat si Linei, aceasta persoana ne-a demonstrat ca varsta nu reprezinta o piedica atata timp cat ai o dorinta puternica de ati depasi limitele. La 56 de ani, acest participant era mult mai curios si mai plin de viata decat multi care au sub 30 de ani in buletin 🙂
Sper ca ti-am raspuns la intrebare.
Cand sunt urmatoarele cursuri de limba engleza?
Multumesc,
Buna Alexandra,
Lasa-i un mesaj Linei la adresa: linatoma@linatoma.com si cu siguranta o sa afli toate detaliile de care ai nevoie.
Iti multumesc!
Asteptam cartea, despre aceasta metoda. Mi-ar place si mie sa particip la un curs cu Lina Toma.