„Imaginația este principalul factor care ajută memoria.” Interviu cu Eduard Stan (partea II)

Prin 2012 am văzut filmul documentar Make Me Smart realizat de cei de la BBC în care realizatorii au vrut să afle dacă inteligența este ceva nativ sau se poate antrena.  Pentru a afla răspunsul la această întrebare au luat legătura cu persoanele cu cel mai mare IQ din lume, printre aceștia numărându-se și  campionul mondial la concursul de memorare.  De atunci m-am tot întrebat dacă la noi în țară există oameni care să aplice tehnicile de memorare la un asemenea nivel. Răspunsul a venit acum două luni când l-am cunoscut pe Eduard Stan, pe care l-am asaltat cu tot felul de întrebări despre aceste metode. În sfârșit găsisem omul potrivit care să-mi răspundă la întrebările conturate în toți acești ani.
Încă de la începutul acestui interviu țin să menționez că tehnicile de memorare folosite de Eduard Stan sunt menționate doar tangențial pentru că ele fac subiectul unor articole și cursuri mai specifice și detaliate.

 

Eduard, câte tehnici de memorare cunoști și cum le combini în procesul de asimilare de informații?

1185036_685950214765729_580214130_nE.S: Eu folosesc cam 4. La un moment dat diferența dintre ele nu mai este atât de clară. Pentru că sunt unele tehnici care folosesc alte tehnici și practic toate  fac parte dintr-un sistem comun integrat. Există mai multe variațiuni pe aceeași temă, dar eu pe astea 4 le consider de bază. În tot acest proces este foarte importantă practica.
Este celebrul caz al unui ziarist american care a scris și o carte numită Memoria inteligentă, în care povestește cum antrenându-se câte 15 minute pe zi a ajuns să devină campionul SUA la Campionatul US de Mnemonică. Eu zic că dacă ne antrenăm 10 minute pe zi să memorăm o listă cu termeni, sau o listă cu asocieri,  în două, trei luni acest lucru va deveni parte integrantă din noi și este foarte interesant cum creierul nostru ajunge la un moment dat să aplice singur anumite proceduri și metode, fără să mai fie nevoie de un efort considerabil conștient. Va fi nevoie de puțină concentrare, dar nu ca până atunci. Consumul de energie va fi mai mic.

Aplicarea acestor tehnici va deveni ceva natural, ceva ce va face parte din sistemul nostru de a trece prin viață.

 

Ce tehnici de memorare aplici atunci când te pregătești pentru un quiz?

E.S: În primul rând, pentru un quiz te pregătești citind enciclopedii cu atenție și încercând să memorezi tot ceea ce consideri relevant din punct de vedere al informațiilor noi pe care le primești. Este un proces de durată ce presupune metodă. Fără metodă nu faci față pentru că volumul de informație este mare.
Practic trebuie să citești rapid și să memorezi mult într-un timp scurt aplicând tehnicile în discuție.

Cum am spus și mai devreme, folosesc vreo patru tehnici de memorare. Fiecare tehnică are anumite zone de aplicabilitate. Unele sunt folosite pentru a memora liste, astea sunt foarte apreciate de către quizeri – Journey Method sau Palatul memoriei (Loci Method). Mai sunt unele tipuri de asocieri care se pot face, în funcție de nevoile fiecăruia, între cifre și litere și practic în felul acesta poți să îți codezi și să îți decodezi  structuri mari de informație în bucăți mult mai mici.  În tot acest proces  trebuie să ai o imaginație foarte bogată. Imaginația este principalul factor care ajută memoria. Prin imaginație poți face anumite tipuri de asocieri care să rămână în memorie pe termen lung. Creierul nostru dă la o parte toate lucrurile normale și repetitive pentru a nu se supraîncărca, iar noi trebuie să-l păcălim și să folosim asocieri paradoxale, excepționale, care să rămână în memoria de lungă durată. Pe noi asta ne interesează, memoria de lunga durată. Eu nu citesc o enciclopedie pentru a reține informații pentru a doua zi. Citesc pentru a reține pentru totdeauna.

 12828292_1003910476313526_4531265689137260765_o (1)

 

În timpul facultății aplicai vreo tehnică de memorare din cele pe care le folosești acum?
E.S
: Nu! Tehnicile de memorare le-am descoperit mult mai târziu. Atunci pur și simplu citeam și reciteam până când oboseam și nu mai puteam.
Dacă ar fi să te uiți în urmă la perioada facultății, ce tehnici de memorare ai aplica acum pentru a asimila materia de la medicină?
E.S: Dacă ar fi să mă apuc acum de Facultatea de Medicină, cred că într-un an aș putea să o termin cu pregătirea pe care o am și cu tehnicile pe care le folosesc. Ar fi foarte simplu! Aș aplica orice, de la mind mapping (learning tool) până la oricare procedeu din cele cunoscute. Fiecare tehnică se aplică într-o anumită situație și aș ști cum să fac treaba asta învățând informația respectivă eficient. Eficient însemnând repede și cu rezultate solide pe termen lung.

 

 

Ce părere ai despre probele de la Campionatul Mondial de Memorare? 

E.S: Eu nu cred că oamenii respectivi pot fi folosiți drept exemple viabile.
Participanții sunt foarte pliați pe tipul respectiv de concurs, pe formatul său specific și pe probele sale. O eventuală schimbare în modul de desfășurare ar produce schimbări în ierarhia la vârf.
Marea majoritate sunt persoane ce aplică o metodă eficientă de a face fix un singur lucru și așteaptă niște rezultate. Îmi trezește mai mult respectul un om care este pasionat de animale și care știe totul despre animale, decât un om care poate să memoreze într-un minut un pachet de cărți de joc. Asta mi se pare o chestie complet inutilă. Este bună ca și tehnică atunci când o folosești la ce trebuie, dar să o folosești să memorezi ordinea cărților într-un pachet, nu înseamnă nimic. Dacă o folosești ca să memorezi toți psihologii care au fundamentat psihologia modernă în secolul XX – XXI, atunci da. Poate însemna ceva lucrul asta pentru că te duce undeva și crești, te dezvolți. Glumind, numărarea cărților te poate ajuta doar la casino, unde e important să știi cum stau lucrurile la masa de 21:)

eduard 1
Cum te ajută faptul că ai o memorie foarte bună în ceea ce faci tu în viața de zi cu zi?

E.S: Personal nu cred că am o memorie foarte bună. Eu cred că am o memorie obișnuită, dar pentru că memoria mea este antrenată și pentru că lucrez zilnic cu informație pot să rețin ușor lucrurile pe care îmi propun să le rețin, iar lucrurile pe care nu îmi propun să le rețin le uit la fel de ușor ca orice alt om care uită tot ceea ce nu îl interesează. Memoria mea este selectivă și vreau să rămână așa mult timp pentru că vreau să rețin doar lucrurile de calitate cu care mă întâlnesc.

Sunt acele filme cu Jason Bourne – The Bourne Identity  si altele. Sunt acei spioni americani care intră într-un restaurant și apoi încep să spună toate numerele mașinilor pe care le-au întâlnit pe drum. Nu există așa ceva la quiz. În schimb noi dacă facem un exercițiu de memorare putem să reținem lista completă a premiilor Nobel pentru Pace în doua, trei ore, și cu una două recapitulări să o fixam în memoria de lungă durată. Asta presupune o muncă activă, dar viața de zi cu zi nu se referă doar la muncă activă. În viața de zi cu zi, memoria noastră funcționează ca la orice om.

Mai uit unde mi-am parcat mașina. Într-o zi m-am dus să îmi fac rovinietă și am fost întrebat de doamna de acolo ce număr are mașina mea.A trebuit să ies din benzinărie să mă uit pentru că nu mai știam dacă este B 62 sau B 65. Asta nu mă împiedică să îl știu pe numărul Pi cu 70 de zecimale învățat acum 27 de ani.

A fi quizer înseamnă a aplica metode de memorare și a lucra cu cartea și cu informația în mod activ. […]

 

Dincolo de asta, sunt foarte curioasă să aflu tu ce dificultăți întâmpini atunci când vine vorba de procesul de memorare. De exemplu, acum ceva timp am primit un mesaj de la un solist dintr-o trupă de muzică ce avea probleme cu memoratul textelor. Se pare că în lumea muzicală această situație este întâlnită frecvent.

Lasă-mi un comentariu sau îmi poți trimite un email la adresa georgiana@invataeficient.com și în funcție de situațiile cu care te confrunți am să îți răspund specific în următorul articol.

Cu drag,
Georgiana Gerea

Trainer & Coach Învățare Eficientă

papion

5 comentarii

  1. Buna ziua! Sunt studenta in anul al III-lea la medicina si m-ar ajuta foarte mult daca mi-ati impartasi in detaliu cele mai folositoare metode de memorare.

    • Sunt foarte interesante rezultarele pe care le prezentati. Rugamintea mea este daca ati putea sa ne ajutati concret si explcit cu o metoda de antrenare memoriei pentru copii si chiar pentru adulti.

      • Ghiorghe iti multumesc pentru propunere. Nu exista tehnici de memorare pentru copii, sau pentru adulti. Exista doar domenii de aplicabilitate diferite. Din experienta pot spune despre copii ca se descurca mult mai bine decat adultii tocmai pentru ca ei inca au imaginatia dezvoltata si nu au teama de penibil.
        Saptamana viitoare am sa revin cu un articol in care am sa prezint o tehnica de memorare ce poate fi exersata si de copii si de adulti.

    • Iulia iti multumesc pentru comentariu! Sunt multe lucruri de spus despre metodele de memorare pentru ca ele pleaca de la o aplicabilitate generala si trebuie sa vezi cum o duci spre particular, in cazul tau, materia de la medicina. Saptamana viitoare am sa scriu un articol in care am sa prezint o tehnica de memorare in detaliu si am sa incerc, pe cat posibil, sa cuprind cat mai multe zone de aplicabilitate.

  2. Buna ziua! Ar fi super daca ati detalia tehnici de memorare eficiente pentru admiterea intr-o profesie juridica, spre ex. avocat. Si la drept este de memorat la fel de mult ca la medicina. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*