Importanța somnului în procesul de învățare

Salutare!

La ultima întâlnire cu elevii de clasa a VIII a de la Școala din Strejnic eram așteptată cu nerăbdare pentru că îi anunțasem că vom face un exercițiu foarte interesant și anume vom dormi timp de 20 de minute. Nici nu am intrat bine pe ușă și am auzit câteva voci entuziasmate care întrebau în cor: Doamna, azi dormim?

După 6-7 ore petrecute de elevi la școală, ar fi absurd să vin cu pretenția de a mai da randament maxim încă 90 de minute. Tocmai din acest motiv, o repriza de somn de 20 de minute ajută la sedimentarea informațiilor și dă un mic restart creierului pentru a acumula informații noi.

Puterea învățării subliminale este recunoscută de foarte multă vreme. Încă din secolul XVI s-a descoperit că marinarii care învățau codul morse în timpul somnului prindeau de trei ori mai repede decât cei care învățau normal.

O repriză de 20 de minute de somn ne alimentează cu energie pozitivă și asigură un mediu pozitiv pentru acumularea si sedimentarea noilor informații. În același timp, procesul de învățare se face cu consum de energie, iar un pui de somn după ce am asimilat noi informații ajută celulele creierului să comunice între ele şi astfel memoria noastră se îmbunătățește.

Alte studii publicate de cercetătorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie au demonstrat că somnul este important imediat după asimilarea unor abilitați noi ce au nevoie apoi de repetare.

În ultima vreme tot mai mulți elevi sunt obosiți, fie pentru ca au un program foarte încărcat, cu meditații suplimentare și alte activități extra școlare, fie pentru că stau seara pe telefon pierzând noțiunea timpului și astfel pierd și din orele necesare pentru odihnă.

Nu consider o pierdere de vreme cele 20 de minute de somn, ci un câștig. Poate vi se pare ciudat să intri într-o clasă de elevi și să îi vezi pe toți dormind, dar în același timp am ajuns să privim ca fiind ceva normal să îi vedem pe elevi obosiți, distrași și fără chef de învățare. Feedback-ul copiilor cu care am aplicat cele 20 de minute de somn a fost unul pozitiv. Pe lângă partea de noutate în care ți se dă voie la propriu să dormi la școală și asta pe ei îi atrage, i-am văzut mult mai senini, deschiși să primească noi informații. Stare de pace și armonie a învăluit tot grupul și când accesezi o astfel de frecvență vrei să o păstrezi cât mai mult și nu mai consider ca fiind ceva amuzant să deranjezi ora și pe colegul de lângă.

Dacă aș avea o baghetă magică aș implementa exercițiul „20 de minute de somn” sau „20 de minute de ascultat liniștea” în toate școlile din România. Cum nu pot să am încă o influență atât de mare, m-am gândit că dacă împărtășesc această idee, la un moment dat, cu un număr suficient de persoane care să creadă în aceste mici trucuri, schimbarea cu siguranță o să apară.

Cu drag,

Georgiana Gerea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*