Salutare!
Pentru că mai multe persoane m-au rugat să le spun câteva idei esențiale din cartea Iconoclastul, m-am gândit că ar fi util să împărtășesc aceste informații și cu voi.
Gregory Berns, autorul cărții, neurolog de meserie, a început să cerceteze prin ce se diferențiază creierul unui iconoclast.
Un iconoclast este o persoană care face ceva despre care ceilalți cred că nu poate fi făcut.
Creierul unui iconoclast diferă prin:
1. percepția pe care o are asupra lucrurilor;
2. răspunsul la frică;
3. inteligență socială.
Iconoclaștii văd lucrurile diferit față de celelalte persoane deoarece creierul lor nu cade în capcana eficienței. Creierul este o bucată de țesut leneș, nu îi place să consume energie și face predicții pe baza experiențelor trecute. Pentru a ieși din rutină, creierului trebuie să i se furnizeze ceva nu a mai procesat înainte pentru a-l forța să renunțe la percepțiile previzibile.
Pentru majoritatea oamenilor, experiențele noi și teama de necunoscut activează mecanismele fricii din creier.
Înțelegerea modului în care gândesc oamenii, empatia, simțul dreptății și identitatea socială sunt abilități care ajută un iconoclast să îi convingă pe ceilalți de ideile sale.
Entuziasmul sau reputația cuiva poate determina încheierea unei afaceri sau renunțarea la aceasta. Astfel, Inteligența socială este o condiție esențială pentru a fi iconoclast. Pentru a-și vinde ideile, un iconoclast trebuie să își creeze o reputație pozitivă care să atragă oamenii spre ceva cu care nu sunt familiarizați și ar putea părea înfricoșător.
Creierului îi plac lucrurile cu care se simte familiar. Indiferent dacă este bine sau nu, oamenii investesc bani în lucruri cu care se simt familiarizați. Când ceva este nefamiliar, creierul ne alarmează deoarece consideră că ne expunem unui eventual pericol. Expunerea prin publicitate, creează pentru un iconoclast o anumită aură de familiarizare a publicului cu imaginea și ideile sale.
Scopul final al unui iconoclast este ca prin familiarizare și printr-o reputație pozitivă, ideile lui să pătrundă în mințile unui număr cât mai mare de oameni. Practic, scopul lui final este să își micșoreze lumea.
Recomandarea mea este să parcurgeți cartea în întregime deoarece exemplele oferite cu siguranță vă vor face să vedeți lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Până data viitoare, sa ne citim cu bine!
Cu drag,
Georgiana Gerea
Lasă un răspuns