Salutare!
E final de an și în căsuța din Sibiu în care petrecem revelionul împreună cu câțiva prietenii dragi este agitație mare. Se face curățenie, se gătește, se pregătesc lemnele pentru grătarul de diseară. Eu m-am retras cu o cafea în față. O mână este ocupată cu Teodora, fetița mea, care a adormit la sân, iar cu cealaltă mână tastez aceste rânduri. Îmi place să fac acest exercițiu de introspecție mai întâi cu o foaie în față. Cu stiloul să trec în revistă ce mi-a adus anul 2020, cu bune și cu rele, iar apoi să le pun într-un articol.
Cu ce a venit anul 2020?
Dacă până acum puteam să contorizez foarte multe realizări pe plan profesional, 2020 a venit cu împliniri pe plan personal. Am întâlnit partenerul de viață lângă care am simțit că pot fi eu și cu care fac echipă bună în tot ce ne propunem. Ne-am luat de mână, am mers la starea civilă, mai apoi în biserică și ne-am asumat cu mult entuziasm, bucurie și curaj rolul de părinți.
Începutul pandemiei a coincis si cu începutul stărilor mai puțin plăcute din perioada sarcinii, așa că mă pot lăuda cu mai puține acțiuni întreprinse pe partea de învățare. Cu toate acestea, am observat că există un interes foarte mare din parte părinților cu copii de 6-7 ani să afle cum îi pot ajuta pe cei mici să învețe mai ușor să citească. Aceștia au observat că felul în care am învățat noi să citim nu mai este atât de eficient pentru noile generații și atunci caută ajutor. Pentru acești părinți am scris un articol pe care îl găsiți aici: Cum îi învățăm pe copii să citească?
Am început deja să cercetez și să lucrez la un joc pe partea de citire care să vină atât în sprijinul copiilor cât și al părinților. Conform studiilor în domeniu, cu cât începi mai devreme cu un copil să lucrezi pe partea de citire, cu atât va învăța mai ușor și cu mai mult avânt să descifreze limbajul scris. Cu cât începi mai târziu, cu atât mai greu va fi.
Ce lecții am învățat în 2020?
Ce-a mai importantă lecție pe care am învățat-o în 2020 a fost să îmi fac planuri, dar să nu mă atașez de ele. Fiind o perioadă foarte imprevizibilă, am observat că a te agăța de lucruri, proiecte, oameni, poate genera frustrare și nefericire. Acest an m-a învățat să fiu mai flexibilă la nivel mental, să las lucrurile să vină, să stea, și să plece.
O altă lecție pe care am conștientizat-o are legătură cu oamenii care apar în viața noastră și care nu ne sunt pe plac. Ce m-a ajutat să îi accept a fost gândul că fiecare dintre acești oameni are în spate o poveste care le justifică felul în care se comportă. O dată ce am încercat să văd care este povestea din spate, s-a activat și partea de empatie și nu am mai perceput persoana din fața mea ca pe un inamic.
Ce îmi propun pentru noul an?
Pe hârtie am trecut 4 obiective la care vreau să lucrez în 2021. Trei dintre ele au legătură cu proiectul învață eficient și cu siguranță veți afla de ele în momentul în care vor fi gata de scos în lume. În același timp las anul 2021 să mă surprindă cu darurile și lecțiile lui.
Ce vă doresc vouă pentru noul an?
Pentru noul an vă doresc să priviți oamenii în ochi, să faceți lucruri draguțe pentru ceilalți, chiar dacă aceștia nu observă. Nu ratați oportunitatea de a spune cuiva drag că îl iubiți și nu mergeți supărați la culcare. Purtați hainele bune, folosiți așternuturi frumoase, ardeți lumânări, ascultați muzică bună, înconjurați-vă de oameni frumoși și delectați-vă cu un pahar de vin bun. Nu așteptați o zi specială să faceți toate aceste lucruri.
În final aș vrea să dau mai departe o urare pe care am primit-o eu și Ștefan, soțul meu, de la o bunicuță tare simpatică și care suna așa: „Dragilor, dacă vreți să aveți o căsnicie fericită, fiți bogați la minte!”
Vă mulțumesc și sunt recunoscătoare că ați fost alături de mine și în acest an. Să ne citim cu bine și în 2021!
Cu drag,
Georgiana Gerea Filimon
Lasă un răspuns