Fila de hârtie vs. pagina de internet și o metodă ușoară pentru asimilarea informațiilor necesare

Salutare!

În ultima vreme întâlnesc tot mai mulți elevi care nu pot sta concentrați pe o sarcină mai mult de un minut și jumătate. O cauză principală ar fi utilizarea excesivă a tehnologiei (tabletă, telefon mobil).

Chiar dacă un copil poate sta ore în șir cu ochii într-un ecran, acest lucru nu înseamnă că el stă concentrat pe o singură sarcină.

Internetul poate fi considerat cea mai puternică tehnologie de modificare a creierului de la apariția cărții încoace deoarece ești bombardat cu foarte mulți stimuli: auditivi, vizuali, tactili, iar atenția tinde să fie mai mult împrăștiată decât focusată.

Când deschidem o pagină de internet suntem încurajați să navigăm rapid, să dăm click cât mai des… astfel sunt adunate informații despre preferințele noastre și apoi îndopați cu reclame. Scopul internetului este să ne distragă atenția.

Sunt și avantaje în consumarea informației online, însă faptul că un elev nu poate sta concentrat mai mult de un minut și jumătate are efecte asupra gradului de înțelegere al unui text, dar și asupra capacității de a stoca informații.

Recomand elevilor cu care lucrez ca în timpul în care își pregătesc temele să lucreze în reprize de 25 de minute și să întrerupă orice contact cu tehnologia în această perioadă. Pentru creier, 25 de minute nu este o perioadă atât de mare. După o lună de zile această perioadă poate fi mărită treptat până se ajunge la o oră și jumătate de lucru fără întreruperi.

Cu drag,

Georgiana Gerea


Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Abonează-te și fii la curent cu noutățile ÎNVAȚĂ EFICIENT

  • Afli mereu tehnici și metode noi
  • Îți descoperi propriul stil de învățare
  • Îți faci prieteni noi cu care poți împărtăși din experiența ta legată de învățare