Bine te-am regăsit!
Se pare că nu sunt singura persoană care în trecut se ambiționa să achiziționeze tot felul de cursuri online în detrimentul cursurilor deschise. Printre motive se numără: un preț mai redus, dar și ambiția mea de a descoperi lucruri de una singură.
Îmi spuneam adesea: “lasă că o să îmi dau eu seama cum stă treaba, nu trebuie să îmi spună cineva”. În unele cazuri îmi dădeam seama, dar cu foarte mult timp pierdut pentru o informație pe care dacă o știam de la început m-ar fi propulsat rapid către rezultate. În alte cazuri, pentru că nu înțelegeam anumite concepte și nu vedeam rezultate, ajungeam să abandonez proiectul pentru că îmi scădea motivația.
Aceeași situație am întâlnit-o și weekend-ul trecut, în cadrul cursului de citire conectivă, când unul dintre participanți achiziționase mai multe cursuri de citire rapidă online, ambiționându-se să descopere singur cum își poate mări viteza de citire. Nu doar că în toată această perioadă a folosit greșit aparatul de citire rapidă care vine împreună cu un manual, dar nici viteza de citire nu era peste medie.
Care sunt dezavantajele unui curs online?
- Informația este prezentată la modul general. Din punctul meu de vedere, cursurile online sunt bune pentru a-ți face o imagine de ansamblu despre ce presupune un anumit domeniu.
- Nu ai cum să verifici în timp real dacă ai înțeles conceptul sau tehnica. Un nou obicei se instalează prin repetiție ceea ce înseamnă că dacă ai aplicat de la început ineficient o tehnică sau metodă, șansele să te alegi cu un obicei nefolositor sau chiar dăunător în unele situații sunt foarte mari.
- Dacă simți că nu obții rezultate, șansele să renunți cresc.
- Există posibilitatea să ai anumite revelații, trăiri, idei, pe care dacă nu ți le confirmă cineva cu autoritate în domeniu sunt șanse mari să se piardă.
Mi s-a întâmplat de multe ori să vină la mine persoane care aplicau intuitiv tehnica de citire rapidă, dar nu o făceau conștient și habar nu aveau că acel procedeu simplu executat la o viteză puțin mai mare le poate mări considerabil viteza de citire. Întâlnesc des și persoane care intuiesc anumite tehnici de memorare creativă, dar pentru că nu au informația completă nu duc procesul până la capăt.
Care sunt avantajele unui curs deschis?
- Informația este personalizată pe nevoile tale.
- Obții în timp real feedback. Dacă în cadrul cursului faci ceva greșit, cu siguranță așa o să procedezi și când ajungi acasă. Avantajul este că te poți corecta la timp.
- Ai posibilitatea să aplici și să verifici imediat informația sau tehnica primită. Pentru că este setat de la început un cadru de învățare, aici iese din calcul varianta în care îți spui: “da, am citit, am înțeles despre ce este vorba, lasă că aplic mâine când am mai mult timp”. Învățarea înseamnă punere în practică, iar înțelegerea unui concept, a unei tehnici este urmată de experiență. Nu poți să spui că ai învățat să mergi pe bicicletă doar citind despre cum să mergi pe bicicletă, sau cum să-ți menții echilibrul.
- Ai posibilitatea să înveți și din experiențele împărtășite de către ceilalți participanți din cadrul cursului.
- Într-un timp relativ scurt, treci prin mai multe situații posibile pe care le poți întâlni și în care te poți observa cum reacționezi. În cadrul cursului deschis, învățarea se produce într-un cadru sigur.
- Obții rezultate în timp real, vezi progresul. Acest lucru vine la pachet cu o stimă de sine și încredere în sine crescute. Una dintre participantele la cursul de citire conectivă mi-a spus la finalul cursului că: “pe parcursul celor două zile mi-ai întărit atât de tare credința că pot citi cu 800 de cuvinte pe minut încât nu mai văd altă variantă posibilă în acest moment decât să merg acasă și să mă antrenez până ajung să citesc cu 800 de cuvinte pe minut. Până să vin aici nu vedeam posibil acest lucru. Acum îl văd și știu că pot!”.
În acest articol ți-am povestit o parte din experiența mea legată de achiziționarea cursurilor online versus cursuri deschise.
Tu ce variantă de curs preferi? Sunt foarte curioasă să aflu care este părerea ta despre cursurile deschise versus cursuri online. Iau în calcul și posibilitatea să mă înșel.
Îmi poți lăsa un comentariu chiar sub acest articol.
Până data viitoare, cum spunea și Steve Jobs: “Fiți flămânzi și fiți nebuni!”
Flămânzi de cunoaștere și nebuni să puneți în practica tot ce vă trece prin minte.
Cu drag,
Georgiana Gerea
Trainer & Coach Învățare Eficientă
Lasă un răspuns