Cum se citește pe smartphone?

O dată cu apariția smartphone-ului, cititul a făcut și el trecerea la mobile.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Alberta au vrut să afle dacă dimensiunile ecranului mobil schimbă modul în care oamenii citesc și înțeleg informația în comparație cu ecranul mare al computer-lui. Rezultatul studiului efectuat a arătat că înțelegerea cititului a fost afectată atunci când conținutul a fost prezentat pe un ecran de telefon mobil, comparativ cu ecranul unui computer.

Una dintre explicații este că, pe un ecran mic utilizatorii au văzut mai puțin text dintr-o fixare, așa că au trebuit să se bazeze mai mult pe memorie pentru a accesa informațiile contextuale necesare în timpul citirii. Ecranul mai mic a avut ca rezultat o încărcare mai mare a memoriei de lucru. Oamenii nu pot susține o încărcătură prea mare de informații și, în consecință, gradul de înțelegere are de suferit atunci când citesc pe mobil.

În momentul în care participanții la studiu au avut de citit articole ușoare, viteza lor de parcurgere a textului era aproximativ aceeași pe mobil ca pe un computer. Cu toate acestea, atunci când participanții au avut de citit articole dificile (număr mare de cuvinte, subiecte provocatoare), viteza lor de citire a încetinit. Cu alte cuvinte, ei nu au putut suporta încărcătura mai mare a memorie de lucru și, pentru a atinge același nivel de înțelegere, fie au trebuit să citească mai atent și să facă pauze ca să-și amintească informațiile relevante, fie să se întoarcă și să citească din nou anumite pasaje.

Acest lucru sugerează că, gradul de înțelegere al unui articol ușor citit de pe un smartphone poate fi comparat cu cel de pe computer. Însă, cititul pe mobil devine mai dificil, pe măsură ce complexitatea conținutului crește.

Chiar dacă smartphone-ul este astăzi mult mai la îndemână pentru a citi știri, articole, cărți în format PDF sau e-book, recomandarea mea este ca telefonul mobil să fie folosit mai mult pentru a filtra informația relevantă și a o salva pentru momentele în care aveți timp și cadrul favorabil pentru studiu. Să nu uităm că multe dintre activitățile efectuate pe mobil sunt adesea în mișcare, iar acest lucru fragmentează gradul de atenție și concentrare al utilizatorului.

Cu drag,
Georgiana Gerea

Sursă studiu: Nielsen Norman Group

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*