Cum să înveți o limbă străină prin empatie lingvistică?

Salutare!

O limbă străină este o uneltă de comunicare ce capătă sens în interacțiunea socială.

Săptămâna trecută, Lina Toma, a lansat în format PDF cartea: Empatia lingvistică. Știam că lucrează de câteva luni la acest material, dar a fost o surpriză și pentru mine pentru că pe parcursul procesului de scriere nu am vorbit prea mult despre acest subiect.

Scopul acestei cărți este să ofere o altă perspectivă celor care au dificultăți în a înțelege timpurile verbale în limba engleză, prin intermediul inteligenței emoționale.
Chiar dacă te consideri o persoană care stâpânește destul de bine limba engleză, îți recomand această carte în primul rand pentru modul în care a fost scrisă.
Nu seamănă cu nici un manual, sau vreo carte minune care promite că o să înveți o limbă străină în 30 de zile, fără profesor sau peste noapte.

Explicațiile oferite în prima parte te fac să conștientizezi care este de fapt scopul învățării în general și care este adevărata motivație atunci când spui că vrei să înveți o limbă străină oricare ar fi ea.
Hai să îți spun ce conștientizări am avut eu după ce am parcurs o dată toată cartea și de două ori prima jumătate.

În primul rând am înțeles că scopul învățării este să experimentezi plăcere și nu să eviți durerea. Motivația ascunsă cu care eu am pornit în învățarea limbii engleze a fost să evit durerea cauzată de neștiință.
În al doilea rând, să înveți empatic o limbă străină presupune să vezi aceea limbă ca pe o persoană pe care ai vrea să o descoperi, ești curios, vrei să creezi o relație intimă cu ea. Toate bune si frumoase până când am ajuns la următoare informație din carte: “nu înveți engleză pentru că ai probleme cu mama ta.

Limbă străină = percepție străină.

Limbă maternă = percepție familiară.”

Am început să zâmbesc puțin ironic și să spun: hai mă Lina… cum ai ajuns tu la concluzia asta… Eu nu am nicio problemă cu mama. Ba chiar ne înțelegem destul de bine. Cu toate acestea, am început totuși un proces de introspecție și mi-am dat seama că atunci când eram copil mama se supăra foarte tare dacă intram în vorbă cu persoane străine, necunoscute. Ne tot spunea povești despre copii care au fost ademeniți de străini cu dulciuri și apoi răpiți. Fără să îmi dau seama, în mintea mea s-a creat următoarea legătură: persoană străină – limbă străină = pericol. Dacă eu învăț o limbă străină, asta înseamnă că automat o să vorbesc cu străini și în consecință mama o să sufere. Acum, în viața de adult, această informație este absurdă. În viața de copil, aceeași informație era destul de coerentă.
Sunt multe lucruri de spus despre această carte. Este scrisă foarte simplu, dar stârnește în interior un proces foarte complex.
Mai jos găsești un pasaj din cartea: Empatia lingvistică.

“Care este scopul pentru care învăț?

Vei învăța engleză așa cum îți dorești, atunci când o vei face cu scopul autentic de a experimenta plăcere . Plăcerea nu este o recompensă pe care o primim la sfârșitul procesului. Plăcerea este, sau ar trebui să fie, însăși procesul. Dacă ești convins că viața este grea, că suferința cognitivă – nu știu, nu pot – este inevitabilă și că oamenii serioși nu au timp de așa numite plăceri cognitive, atunci s-ar putea să nu te încânte abordarea asta. O să continui să înveți izolat, în confortul unei cărți de gramatică, în consolarea absurdă că poți învăța așa cum ai făcut-o și până acum și în justificarea amăgitoare că doar o ședere în țara nativă te poate ajuta. Din acest motiv, este important să facem o revizuire a motivației, a intenției cu care pornim la drum.

De ce înveți?

Ca să generezi bucurie în tine și în jurul tău sau ca să nu te simți vulnerabil în fața neștiinței și ca să eviți durerea? Orice motivație din frică, oricât de logică sau necesară ar părea ea, este o piedică în drum. Ca să te asiguri că nu înveți motivat de vreo cauză ambalată frumos, dar în spatele căreia se află frică, e preferabil să fii indiferent cu privire la rezultate. Mai bine neutru decât ambiționat din motivele greșite.

Poți să trăiești bine și frumos fără engleză? Dacă da, șansele să înveți plăcut și eficient sunt mari, foarte mari. De ce? Pentru că nu ești condiționat de nicio așteptare, pierdere sau câștig. Înveți ca să experimentezi și să extragi plăcere din proces. Cine nu ar putea izbuti cu intenții atât de nobile?”

Dacă vrei să experimentezi mai mult din această călătorie a empatiei lingvistice poți comanda cartea în format PDF trimițând un email la adresa: empatielingvistica@gmail.com
Investiția este de doar 30 de lei.

Am să mai revin asupra acestui subiect, dar nu acum pentru că m-am lungit iarăși  prea mult.

Te rog să îmi lași un comentariu mai jos și să îmi spui care crezi că este scopul învățării pentru tine?

Dacă ai întrebări, te rog să scrii un comentariu mai jos sau un email pe adresa georgiana@invataeficient.com și o să îți răspund în cel mai scurt timp.

Cu drag,

Georgiana Gerea

8 comentarii

  1. imi place articolul si ma regasesc in el; am sa cumpar cartea si poate ma ajuta cineva in sensul de a-mi recomanda cele mai bune materiale dupa care sa invat; multumesc

    • Gabriela, cea mai buna modalitate de a invata o limba straina este sa practici. Cum spuneam si in articol, o limba straina are sens doar in cadrul unei interactiuni sociale. Tocmai din acest motiv, am creat un grup suport pentru femei in care am invitat atat persoane care intampina blocaje pe partea de a vorbi in limba engleza, cat si care vorbesc foarte bine limba engleza, dar au blocaje pe alte segmente din viata lor.
      Daca esti din Bucuresti si iti doresti sa participi la aceste intalniri, scrie-mi si iti voi da mai multe detalii.

  2. Buna, Georgiana! Scopul invatarii pentru mine este descoperirea continua a fiintei minunate si nelimitate numita OM. E fabulos cand constientizezi frumusetea invataturii pe tot parcursul vietii.
    Felicitari, Linei si tie pentru prietenia care i-o porti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*