Pe Eduard Stan l-am cunoscut acum două luni când m-a contactat pentru că văzuse un video cu mine pe internet în care povesteam despre citirea rapidă. Ce l-a atras pe el în acest filmuleț a fost următorul lucru pe care l-am spus: “citirea rapidă te ajută să identifici rapid ce nu cunoști dintr-un text”, iar asta era o nevoie pe care o resimțea pentru pregatirea quiz-ului competițional. Orice enciclopedie ar deschide conține multe informații deja dezbătute, și în consecință ceea ce îl interesa era să treacă rapid peste acestea și să asimileze lucrurile noi.
Eduard este medic de profesie, mai exact medic ofițer, iar quiz-ul este cea mai mare pasiune a lui. Pregătirea pentru acest tip de concurs îi ocupă cea mai mare parte a timpului liber. Cu excepția edițiilor în care el a făcut întrebările pentru Campionatul Național de Cultură Generală, a câștigat aproape de fiecare data competiția la proba individuală, la nivel mondial reușind o clasare pe locul 75 la concursul de anul trecut.
Întâlnirea cu el m-a fascinat din două cauze. Primul motiv are legătură cu faptul că este o persoană cu care am putut discuta despre tehnicile de memorare creativă fără să se uite ciudat la mine, în plus el si aplicandu-le pe ceva concret. Până să îl cunosc mai întâlnisem persoane care aplicau tehnicile de memorare, dar faceau asta într-un cadru artificial, fără să le găsească o utilitate în viața de zi cu zi. Este amuzant să poți memora o listă cu 30 de cuvinte care nu au aparent nicio legătură între ele, în aceeași ordine. Dar apoi ce faci cu această listă se pune întrebarea? Ca antrenament este bună metoda, dar în școală sau în facultate nimeni nu o să-ți dea să memorezi asa ceva, pentru ca apoi să te pună să le redai și să te și noteze pentru asta.
Al doilea motiv are legătură cu partea de citire rapidă. Fiind o persoană care prin citit își ia majoritatea informațiilor, eram curioasă să văd ce viteză de citire are, așa că i-am propus să-i fac o evaluare. Eduard are o viteză de citire cu mult peste medie și reține peste 70% din informație la o prima trecere. După evaluarea pe text l-am testat și cu aparatul de citire rapidă. Aici era ceva ce nu înțelegeam nici eu nici el. Eu nu înțelegeam cum se face că la viteza pe care o are nu poate vedea un cuvânt mai lung pe aparat în condițiile în care ar putea vedea lejer 3 cuvinte dintr-o singura fixare, iar Eduard nu înțelegea utilitatea acestui aparat care îl și enerva pe deasupra. Răspunsul a venit tot de la el: “Hey, dar eu pe text nu citesc câte un cuvânt, eu citesc grupuri de cuvinte.” Și avea dreptate! Interesant este faptul că îi era greu să vadă un cuvânt pe aparat, dar vedea cu foarte mare ușurință 3-4 cuvinte dintr-o singura fixare și toate acestea le-a făcut intuitiv în toți acești ani fără să știe că ochiul uman este construit să poată vedea 3-4 cuvinte dintr-o dată.
Ca să înțeleg mai bine care este treaba cu Pub quiz-ul și cu partea de quiz competițional, Eduard m-a invitat să particip la doua astfel de seri în București. Aici am descoperit o altă lume. Oameni pasionați, dedicați, curioși, competitivi, perseverenți. Unii își notau lucruri, alții mai cu simțul umorului se tachinau între ei, văzându-se clar faptul că se știu de o viața și că au foarte multe lucruri în comun, glume interne și amintiri comune. De exemplu, unul dintre membri echipei pe care am avut ocazia să o observ în prima seară de quiz este cunoscut pentru faptul că nu reține numele coechipierilor cu care mai jucase de câteva ori până atunci, dar știe cele mai ciudate denumiri de capitale din lume. După prima seară de quiz, când am văzut cum oamenii de la masa la care mă aflam răspundeau cu așa de mare ușurință la niște întrebări care din punctul meu de vedere erau cu mult peste cultura mea generală, am simțit o combinație de frustrare si entuziasm, iar asta m-a făcut să-l întreb pe Eduard: cum te pregătești pentru un quiz?
E.S: Nu poți să te pregătești pentru un quiz. În momentul în care ți se evaluează cultura generală, se presupune că ar trebui să te pricepi la orice, într-o oarecare măsură. Să știi și animale din Australia, să știi și istoria statelor războinice din China și geografia Franței.
Toți venim cu un anumit bagaj de cunoștințe care se formează în special în liceu, pentru că facultatea este ceva mult mai specific.
Prima dată când mergi la un Pub Quiz apare frustrarea. Frustrarea se materializează prin exprimări de genul: Băi, chestia asta o știam! Sau: am văzut filmul ăsta, dar chiar nu știu cine l-a regizat. Sau: am citit cartea asta, dar nu mai știu cine a scris-o. Toate astea se întâmplă datorită faptului că oamenii au un anumit mod de a interacționa cu informația și lucrul acesta se datorează modului în care funcționează creierul nostru.
El este educat de noi să rețină lucrurile pe care le considerăm importante și să dea un fel de „discard” tuturor lucrurilor pe care le consideră(m) irelevante. Toate acestea se datorează faptului că noi suntem bombardați continuu cu tot felul de informații de toate tipurile.
Dacă am memora toate lucrurile cu care intrăm în contact probabil că am fi ca un motor supraturat care ar ceda în scurt timp.
În consecință trebuie sa ne educăm mintea să rețină cât mai mult, din nou, și pentru asta trebuie să ne stabilim foarte clar ariile de interes.
Când ți-ai dat seama că ești atras de partea de cultură generală?
E.S: Povestea este foarte veche. În 1992 am participat la primul meu concurs de televiziune care se chema Totul despre muzică și pe care l-am si câștigat. A fost fun! Am avut și un premiu, nu mai știu exact… că tot vorbim de memorie, dar cred că era un premiu în bani. A fost interesant că în acea perioadă aveam 19, 20 de ani, tocmai venisem în București, stăteam la poarta televiziunii de pe Pangrati, loc unde am luat contact cu această comunitate a oamenilor care știau de toate. Am fost oarecum surprins sa observ că marea majoritate erau mult mai buni decât mine!
Erau persoane la 30 – 40 de ani cu o cultură solidă, antrenată în școala old style a perioadei comuniste, o școală extraordinar de bine aplicată pe ideea de a forma oameni polivalenți. Lucrul acesta se vede în generațiile mai vechi în care oamenii au o mai mare deschidere pentru cultura generală decât au tinerii. Am fost efectiv fascinat de mulți dintre acei oameni. Cu unii dintre ei încă mă întâlnesc în comunitatea de quiz, iar alții au fost pur și simplu modelele mele fără să știe asta. Asistam efectiv la discuții interminabile, oameni care își puneau întrebări unii altora – știi cine a inventat dioda? Știi cine a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru fizică? Știi ce animal este singurul care are 3 inimi? Atunci mi-am dat seama că îmi place chestia asta. Am avut șansa să fac unul dintre cele mai bune licee din România, Liceul Hașdeu din Buzău, pe care l-am absolvit in 1991. O altă șansă pe care am avut-o. Toate lucrurile astea au mers mână în mână, plus curiozitatea mea nativă pentru orice.
A trebuit să fac Facultatea de Medicină (nu intru în amănunte de ce :)). Nu a fost o perioadă în care am putut să îmi dezvolt foarte multe abilități extra școlare. Pot spune că sunt 4-5 ani de când fac quizing competițional. Doar atât. Restul este o cultură generală formată în ani, cu un liceu bun în spate și pur și simplu datorată structurii mele care m-a făcut interesat de tot felul de chestii.
Ce înseamnă să fii quizer?
E.S: A fi quizer este un mod de viață. Este acel mod de viață care te face, atunci când vezi un film, să fii curios sa stii și ce regizor a făcut filmul. Dacă îți place, să mergi să cauți dacă acel regizor a mai făcut și alte filme mari. Să vezi și dacă are vreun Premiu Oscar, și să mai cauți informații și despre vreun actor care îți place, și să te întrebi dacă nu cumva acest film este făcut după vreo carte și dacă este făcut după vreo carte cine a scris cartea? Dar omul acela ce-a mai făcut, ce-i cu el, ce reprezintă, dar mai trăiește? – Nu! Dar când a murit? – Anul trecut. Ahaa… Sunt niște cascade de căutări care pe noi ne fac să pornim de la un articol din Wikipedia și apoi să ne pierdem undeva în mijlocul internetului printre tot felul de informații asociate pe care le legăm cu altele corelativ.
A fi quizer nu înseamnă neapărat a ști tot. A fi quizer înseamnă a avea anumite vârfuri de informație, relevante,din orice domeniu. Campionul mondial la quiz nu știe chiar tot în toate domeniile. Asta ar însemna să fie un fel de Leonardo da Vinci al zilelor noastre iar așa ceva nu mai e posibil! El știe informații „de top” din orice domeniu.
Ce înseamnă informații relevante? Dacă luăm domeniul istorie, la istorie nu trebuie să știi toată istoria, dar trebuie să știi conducători militari importanți, evenimentele importante, partea de evoluție a societății, arta și știința asociate diverselor perioade etc.
Partea de trivia se referă la acele legături subtile dintre informații, relaționările subtile dintre informațiile mari. De exemplu, unul dintre marii fizicieni ai secolului XX a fost un fel de unchi al Oliviei Newton John, iar Olivia Newton John are o melodie care se numește Let’s get physical. Un alt exemplu este legat de faptul că există o specie de ardei care are aceeași denumire cu o marcă de Porsche și o capitală a unei țări de pe glob – Cayenne. Este interesant să știi că Marie Curie este prima femeie care a luat Premiul Nobel pentru Fizică, dar este la fel de interesant să știi că Marie Curie a avut o relație intimă cu un alt laureat al Premiului Nobel.
Toate aceste tipuri de asocieri sunt foarte apreciate de către quizeri. Aceasta este si una dintre modalitățile lor de a memora.
Ce alte abilități îți dezvoltă antrenamentul de quizer pe lângă partea de memorie?
E.S: Primul lucru care îmi vine în cap este că te ajută să comunici mult mai ușor. În general, oamenii comunică bine pe lucrurile la care se pricep. Datorită faptului că societatea în care trăim, viața, țara sau de ce nu, chiar anii, toate acestea ne-au dus către o supra-specializare în care un om este bun de obicei la un singur lucru. Dacă un om este tâmplar, toată viața lui se învârte în jurul faptului de a fi tâmplar. Acelui om îi va fi foarte greu, dacă nu imposibil să deschidă o discuție cu vecinul lui medic sau arhitect. De multe ori se impun niște bariere în comunicare datorate faptului că oamenii nu știu să vorbească pe limba altora. Ca și quizer este mult mai simplu, pentru că, fiind interesat de multe lucruri, ai un bagaj minim de cunoștințe cu care poți deschide o discuție despre orice, cu oricine. Ești arhitect? Da! Păi știu și eu lucruri despre arhitectura. Știu de Le Corbusier, știu de brutalism. Ești antropolog? Nicio problemă! Vorbim despre fetele tinere din Samoa. Apropo, s-a scris și o carte celebră pe tema asta. Ești absolvent de universitate specializat pe limba spaniolă? Perfect! Sunt fan Gabriel Garcia Marchez.
Unei persoane care vrea să se apuce de quiz ce recomandări i-ai face?
E.S: În primul rând să vină la un Pub Quiz, la două, la trei și să vadă ce se întâmplă acolo. Să observe dacă se regăsește în sistemul acesta de întrebări și răspunsuri, dacă trezește ceva în el/ea acest fenomen.
O persoană care vrea să-și găsească un fel de împlinire în quiz, ar trebui să-și dezvolte o arie de expertiză. Cu toții avem o arie de expertiză. Este cunoscut în comunitatea de quiz faptul că eu nu mă pricep la sport atât de bine pe cât ar trebui, dar este și cunoscut faptul că unul dintre domeniile mele foarte puternice este știința. Deci, tehnic vorbind, poate ar trebui să citesc mai multe lucruri despre fotbal, dar cu toate astea îmi este mult mai plăcut să citesc despre fizică, sau despre chimie. Toți avem domenii de expertiză ce trebuie cultivate. De ce? Pentru că la un Pub Quiz, domeniile sunt foarte bine primite în cadrul unor echipe. Într-o echipă, dacă unul este bun la istorie, unul este bun la geografie si altul la sport, avem de a face cu o echipă foarte solidă. Ulterior, dacă persoana respectivă vrea să devină un quizer competitiv la nivel național sau internațional la proba individuală, atunci trebuie să înceapă să se pregătească în toate ariile, și aici lucrurile se schimbă destul de mult.
Eu lucrez mult cu studenți de la medicină și de la drept. Spune-mi dacă tu crezi că i-ar ajuta participarea la asemenea competiții sau la serile de Pub Quiz?
E.S: Nu știu dacă i-ar ajuta participarea la serile de Pub Quiz. Ce i-ar ajuta cu siguranță ar fi să ia niște cursuri prin care să-și eficientizeze procesul de învățare. Asta da. Pentru că din punctul meu de vedere, ceea ce lipsește scolii românești este o metodă de a-i învăța pe oameni cum să învețe și care ține de citirea rapidă (care este domeniul tău) și de memorarea specifică, dar și de modul în care ajungi să interacționezi cu informația. Asta le trebuie! Dacă nu vrei să faci quiz competițional, participarea la un Pub Quiz ar trebui să fie o activitate socială, relaxantă și frumoasă. Poți să fii și un student eminent la medicină și să nu îți placă la quiz. Este ok!
Studenții, pentru a deveni cu adevărat buni, pentru a trece cu ușurință prin facultate, pentru niște rezultate superioare și pentru a avea un volum mai mare de informații cu care să rămână, cu siguranță ar face bine să ia niște cursuri de citire rapidă, de memorare, de orice ajută în aria asta. Mai ales că se lucrează cu cantități uriașe de informații care sunt greu de manageriat.Am făcut și eu medicină și știu ce însemnă. Aveam cursuri de sute de pagini prin care trebuia să trecem și aveam examene dure, iar timpul pe care îl aveam între examene era de trei patru zile. […]
Pentru cei care vor să participe chiar și din curiozitate la serile de Pub Quiz acestea se desfășoară în București, în fiecare săptămână după următorul program:
Luni – Lente & Șotron, de la ora 20.30. Adresa: Bd. Pache Protopopescu, nr 20
Marți – Yellow Club, de la ora 21.00. Adresa: Str. Lucrețiu Pătrășcanu, nr 1
Joi – Lente & Șotron, de la ora 20.30. Adresa: Bd. Pache Protopopescu, nr 20
Ce urmează?
În partea a doua a interviului am să revin cu detalii interesante despre tehnicile de memorare pe care le folosește Eduard Stan pentru a reține cantități uriașe de informații, o să vorbim despre Campionatul Mondial de Memorare, dar și despre pașii concreți pe care îi ai de făcut în cazul în care îți dorești să devii un quizer performant .
Dincolo de asta, însă, am nevoie de tine. Vreau un semn de la tine. Vreau să îmi spui ce curiozități a stârnit în tine acest interviu. Îmi poți scrie într-un comentariu și ce dificultăți întâmpini atunci când vine vorba de asimilarea unor cantități mari de informații.
Cu drag,
Georgiana Gerea
Trainer & Coach Învățare Eficientă
Lasă un răspuns