Cum gestionăm frica în prag de examen?

Salutare!

Urmăresc cu mare interes tot ce se întâmplă în această perioadă cu sistemul educațional din România și am observat că acum, în preajma examenelor, s-au modificat inclusiv principalele temeri care generau emoții elevilor. Dacă până anul trecut participanții la examen aveau emoții în legătură cu ce subiecte vor primi, dacă vor reuși să obțină nota care să le asigure accesul la un anumit liceu sau facultate, anul acesta principalul motiv de stres se numește: TERMOMETRU.

„Dacă voi avea temperatura peste 37,3 și nu voi putea intra în examen?” Cu această temere se confruntă atât elevii cât și părinții acestora.
Inclusiv canalele de știri au început să furnizeze informații cu previziunile meteorologice din ziua examenului de Evaluare Națională, crescând astfel nivelul de stres al celor implicați.

Chiar dacă din punct de vedere biologic suntem construiți la fel, din punct de vedere emoțional, reacționam diferit la aceeași situație. Dacă atunci când vorbim de învățare, ne referim predominant la minte, atunci când vorbim de emoții, ne referim la întregul corp. Acesta este motivul pentru care insist că pregătirea emoțională pentru un examen este la fel de importantă ca pregătirea mentală.

Ce înseamnă să fii inteligent emoțional?
Când am auzit prima dată despre conceptul de inteligență emoțională am crezut că a fi inteligent emoțional înseamnă să scapi rapid de emoțiile care nu îți plac. Atunci mi-am zis: Cât de tare! Chiar există oameni care pot face asta? Mai târziu am aflat că de emoții nu ai cum să scapi, în schimb putem învăța cum să ne educăm universul emoțional astfel încât viața noastră să fie așa cum ne-am dori.

Se spune că „De ce îți este frică, de aia nu scapi.” Acest proverb are și o explicație ce ține de modul în care funcționează subconștientul nostru. Mai exact, dacă vizualizezi de suficient de multe ori în minte scenariul de care îți este teamă, cu detalii și multă claritate, subconștientul va începe să îți atragă atenția la acele lucruri din jurul tău care au legătură cu imaginea pe care o tot repeți.

Frica este o emoție puternică ce generează un întreg proces creator. Ea te face să îți imaginezi cu lux de amănunte și cu energie emoțională un anumit scenariu până când te va determina să acționezi în consecință cu ceea ce vizualizezi cel mai des. Astfel, ajungi să materializezi exact scenariul de care îți este cel mai teamă.

Emoțiile reprezintă un fel de combustibil pentru subconștient. Degeaba vizualizezi că iei nota 10 la examen. Dacă nu experimentezi emoții destul de intense asociate cu această imagine, nu se va întâmpla nimic.

Cum scăpăm de frică în prag de examen?
Primul pas pe care îl ai de făcut pentru a scăpa de teama care te obsedează în prag de examen este să scoți frica la suprafață și să ai curajul să o privești. Ce presupune mai exact acest lucru? Pe o foaie de hârtie va trebui să scrii care este cel mai sumbru scenariu care te bântuie atunci când te gândești la examenul care se apropie. Dacă simți teamă, înseamnă că filmul de groază este deja acolo. Nu îți rămâne decât să îl scoți la lumină.

Pasul doi: înfruntă-ți temerile și fă un plan de rezervă. Caută soluții concrete și notează-le pe hârtie. Când ai un plan de rezervă pentru cea mai rea situație posibilă, vei fi surprins că teama începe să dispară.

Pasul trei: repetă-ți soluțiile pe care le-ai găsit de fiecare dată când simți că sentimentul de teamă te mai vizitează. Teama vrea să îți transmită de fapt unul din următoarele mesaje: a) nu ești suficient de pregătit tehnic având în vedere că nu ai acoperit toată materia; b) ești pregătit în sensul că nu îți lipsesc informații, în schimb, nu ești pregătit emoțional. În loc să îți lași creierul să îți amplifice starea de teamă prin repetarea eventualelor eșecuri, îl poți pune să recapituleze eventualele alternative și acțiuni concrete pe care le poți face.

Dacă îți dorești să îți gestionezi frica în prag de examen, atunci pune mintea la lucru să găsească soluții la eventualele situații care pot apărea și nu doar să genereze scenarii de teamă.
Starea de siguranță de sine vine atunci când știi că ai un plan de rezervă.

Orice întrebare ai pe tema acestui subiect, nu ezita să îmi scrii pe adresa: georgiana@invataeficient.com, sau îmi poți lăsa un comentariu sub articol.

Cu drag,
Georgiana Gerea

Sunt aici să învățăm împreună!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*