Cum a schimbat internetul modul în care citim astăzi?

Internetul poate fi considerat cea mai puternică tehnologie de modificare a creierului de la apariția cărții încoace. Studii în domeniu au scos la suprafață care sunt diferențele dintre citirea paginilor web și citirea cărților.

Se pare că cititorii de carte au o activitate mai bogată în zonele asociate cu limbajul, memoria și procesarea vizuală. În schimb, cititorii de pagini web prezintă o activitate mai intensă în zonele prefrontale, asociate cu luarea deciziilor și rezolvarea de probleme. Acest lucru se întâmplă deoarece de fiecare dată când întâlnim un link pe o pagină web, creierul nostru ia o pauză, de cel puțin o fracțiune de secundă, pentru a-i permite cortexului prefrontal să evalueze dacă îl accesăm sau nu. Schimbarea atenției de la citirea și înțelegerea sensului la luarea deciziei dacă apeși pe un link sau nu, afectează înțelegerea și reținerea în special dacă acest proces se repetă frecvent.

Jakob Nielsen, consultant de design al paginilor web, a efectuat un studiu prin care a urmărit privirea utilizatorilor de web. Cercetătorul a descoperit că foarte puțini citeau textul metodic, rând cu rând, așa cum se citește o pagină dintr-o carte. Majoritatea survolau rapid pe deasupra textului după un model ce seamănă aproximativ cu litera F. Ei începeau prin parcurgerea în totalitate a primelor două trei rânduri din text. Apoi ochii lor căutau puțin mai jos, scanând până la jumătate câteva rânduri. Într-un final, privirea lor se scurgea pe partea stângă a paginii. Nielsen a scris despre descoperirea sa că „F” vine de la fast (repede). Utilizatorii citesc conținutul online după un model diferit de cel învățat în școală.

Chiar dacă experiența lecturii tinde să fie mai bună cu o carte tipărită, nu trebuie ignorat faptul că în acest moment cărțile trec printr-o revoluție digitală. De exemplu,  kindle-ul este cel mai popular reader digital lansat de Amazon în 2007. Aparatele digitale pentru lectură s-au îmbunătățit atât de mult în ultimii ani încât ecranele de înaltă rezoluție permit utilizarea la lumină naturală, iar la atingere, textura ecranului imită aproape în cele mai mici detalii textura unei pagini tipărite. Pe un kindle poți introduce semne de carte, poți să subliniezi fragmente de text sau chiar să scrii notițe marginale.

Poate cel mai mare avantaj al unui Kindle este că transformă cuvintele în hypertext și pentru că are o conexiune încorporată la internet, poți să dai click pe un cuvânt sau o frază și să fii dus către definiția din dicționar, către un articol Wikipedia sau la o listă de rezultate ale căutării pe Google. În plus, costul unei cărți în format e-book este semnificativ mai mic deoarece nu mai există cerneală, hârtie, tipografie, transport etc.

Eu cred că în România va mai dura câțiva ani buni până când cartea electronică să ia locul cărții tipărite. Cu toate acestea, e bine să avem în vedere că modul în care citim cărțile electronice va fi foarte diferit de modul în care citim edițiile tipărite. Trecerea de la cititul pe hârtie la cititul pe dispozitive electronice modifică inclusiv stilul de scriere. Ne-am pierdut răbdarea să citim texte lungi. Vrem ca informația să fie bine structurată, astfel încât din 3 – 4 scroll-uri să parcurgem întregul text. Așteptările cititorilor din online sunt diferite, iar o carte va trebui să se schimbe atunci când face trecerea spre mediul digital. Totuși un lucru este clar: cititul superficial devine modul nostru dominant de lectură.

Ne transformăm în vânători de informații din mediul online.

 

Cu drag,

Georgiana Gerea

 

Surse:

Nielsen Norman Group

Nicolas Carr – The Shallows (carte)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*