Cheamă-mă la școala ta

Salutare!

În perioada martie – aprilie am fost invitată în 5 școli din București pentru a le vorbi copiilor și adolescenților despre tehnicile de învățare eficientă. La un calcul simplu mi-am dat seama că în această perioadă am intrat în contact cu aproximativ 280 de elevi.

Satisfacția muncii mele, de cele mai multe ori, se reflectă și în feedback-ul pe care îl primesc din partea celor cu care am ocazia să interacționez. Când lucrezi atât cu adulți cât și cu copii, bucuria pe care o resimți este diferită. Adulții sunt mai reținuți atunci când dau feedback, pe când în cazul copiilor se întâmplă ceva magic: ei își păstrează bucuria pentru că știu să o împartă cu ceilalți și îți spun adevărul pentru că nu au nimic de pierdut.  

Mă bucur enorm când primesc feedback din partea elevilor pentru că așa îmi dau seama dacă mesajul meu a ajuns la ei și sub ce formă.

La câteva din școlile la care am fost, profesori au cerut la rândul lor feedback din partea elevilor.

Iată o parte din răspunsurile pe care le-am primit.

Când pregătesc o astfel de activitate, mă pun în pielea elevului care stă în bancă și îmi imaginez cum mi-ar plăcea să se desfășoare un atelier de introducere în tehnicile de învățare eficientă. Știu că sunt profesori sau părinți care nu sunt de acord cu modul meu de lucru, dar și grădinarii au moduri diferite de a planta semințe.

În primul rând atmosfera trebuie să fie una relaxantă, iar comunicarea să fie una de la egal la egal. Nu mă poziționez ca fiind o persoană care știe mai multe lucruri decât ei, ci ca o persoană curioasă care este acolo să învețe de la ei. Le validez ideile, îi încurajez să pună cele mai „tâmpite” întrebări și încerc pe cât posibil ca exemplele pe care le dau să fie împachetate într-o povestire amuzantă tocmai pentru a fi ținută minte.

În al doilea rând, ca să îi ții captivi aproape două ore fără pauză trebuie să existe dinamică. Exercițiile practice sunt combinate cu povești amuzante și parte de teorie.

În final nu trebuie uitat faptul că mă aflu acolo pentru ei, ceea ce înseamnă că după ce s-a creat o anumită legătură, elevii se simt confortabili să întrebe despre ceea ce îi frământă pe ei.  Fiecare întrebare trebuie tratată cu mare grijă și fără critică sau judecată. Încrederea câștigată vine cu o mare responsabilitate. O poți privi ca pe un cadou deoarece acesta este momentul în care poți să aduci speranță, să oferi motivație și într-un final să pui roțile în mișcare pentru o învățare eficientă armonioasă.

Fiecare experiență este unică, fiecare copil trăiește procesul de învățare diferit, dar o dată câștigată încrederea lor, poți muta munți. Pentru aceia dintre voi care au ajuns pentru prima data pe acest site și nu știu cum ar putea ca și în școala lor să se desfășoare un astfel de atelier, aveți două opțiuni:

1. Introducere în tehnicile de învățare eficientă
2. Tehnici de memorare eficientă

Cu drag,

Georgiana Gerea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*