
Bine v-am regăsit! Sunt Georgiana și abia așteptam momentul în care să vă împărtășesc a doua parte a articolului tehnica „primului pas” aplicată pentru citirea eficientă. În articolul precedent vă spuneam că înainte de a ne apuca de citit este bine să îi dăm comandă creierului în legătură cu ce să rețină din ceea ce citim, iar acest lucru se poate face cel mai simplu punând o întrebare despre: „Ce vreau să rețin din această carte/text/articol? Ce informații din această carte/text/articol îmi sunt utile? Cu ce scop citesc această carte/text/articol? Ce pot aplica din această carte/text/articol?”
Metoda întrebărilor este una foarte puternică și vă ajută să vă măriți harta mentală într-un timp foarte scurt. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, ci doar să observați, dacă aveți ocazia, un copil de 3-4 ani. O să recunoașteți perioada întrebărilor, în special cele care încep cu „De ce?”. La vârsta de 3-4 ani copilul își mărește foarte mult universul de cunoaștere prin tehnica întrebărilor. El este curios de orice se petrece în jurul său, iar curiozitatea și entuziasmul sunt factori pro învățare. Una dintre principalele funcții ale creierului este de a ne răspunde la întrebări. Testați acest lucru chiar acum! Puneți-vă orice întrebare și așteptați răspunsul. Dacă acum răspunsul este „Nu știu!”, vă asigur că în următoarea perioadă subconștientul vostru vă v-a conduce spre acele situații în care să aflați răspunsul la întrebarea pusă. Ce aveți de făcut este să dați o comandă conștientă printr-o întrebare și să aveți răbdare! Răbdare! Răbdare! În același timp este important să fiți prezenți la ceea ce vi se întâmplă. Răspunsul poate veni printr-o carte, un film, o persoană, o reclamă, sau chiar mergând la un atelier sau la un workshop care nu are legătură cu domeniul vostru de interes. Simțeam nevoia să fac această clarificare înainte de a trece spre prezentarea celei de-a doua părți a tehnicii „primului pas”.
După ce ți-ai stabilit ce vrei să reții/cu ce scop citești, primul pas pe care îl ai de făcut este să te acomodezi cu cartea sau conținutul. În acest moment îți recomand să privești o carte/ un articol / un text prin ochii unui copil. Dacă v-ați ales o carte vă recomand să îi analizați coperta și pe o parte și pe cealaltă, să o atingeți, să îi simțiți textura, să fiți atenți la culori, la desen, la dimensiune, o puteți răsfoi, o puteți chiar mirosi. Toate aceste lucruri vă vor ajuta să amprentați emoțional cartea în subconștient. Este ca și cum v-ați crea un folder în calculator în care vă pregătiți să puneți informație. Eliminați teama de penibil. Întrebați-vă copilul interior ce ar face dacă ar vedea pentru prima dată o carte. Acest pas este important deoarece se creează sau nu se creează o relație între tine și informație. Prin răsfoire poți constata că lucrarea respectivă nu merită citită sau dimpotrivă, ți se va părea foarte atrăgătoare. Putem compara primul contact pe care îl avem cu o carte cu o primă întâlnire. După primele 5 minute știi foarte clar dacă vrei să te mai vezi sau nu cu acea persoană. Același lucru se întâmplă și cu informația dintr-o carte.
De cele mai multe ori, atunci când întrebi pe cineva ce carte citește, îți arată coperta. Pur și simplu, oamenii nu rețin numele cărții pe care o citesc. Vă asigur că dacă atunci când luați o carte în mână, îi acordați 1-2 minute să vă acomodați cu informația și să creați o relație cu ea, în primul rând veți uita cu greu numele cărții dacă aceasta vă stârnește interesul, și în al doilea rând veți elimina situația în care te apuci de citit o carte și pe la jumătate îți dai seama că nu este pentru tine.
Dacă ai ales să testezi acest prim pas pe un articol sau un text în format pdf, ce ai de făcut este să cauți printre cuvinte. Privește articolul ca pe un tablou, fără să citești. Vezi care sunt cuvintele care ies în evidență și ce legătură au ele cu scopul tău. Mie mi s-a întâmplat de multe ori să citesc titlul unui articol și să mi se pară foarte interesant. Mi-am pus un obiectiv despre ce vreau să rețin și după ce am privit textul ca pe un tablou, lăsând cuvintele cheie să mi se arate, am constat ca nu era ceea ce căutam eu.
Lasă-te pătruns de informație și verifică-ți confortul sufletesc. În majoritatea cazurilor, motivația de a citi, de a căuta informații noi cu bucurie, cu entuziasm vine dintr-un scop foarte înalt.
Dacă ar fi să fac un rezumat al celor două articole de pană acum într-o singură frază ar suna în felul următor: stabilește-ți scopul cu care citești un material, fie el articol sau carte și în timp ce privești informația ca pe un tablou sau răsfoiești cartea urmărind cuvintele cheie, observă dacă acea informație este pentru tine sau nu. Amintește-ți de prima întâlnire și de faptul că după primele minute știi dacă vrei să mai întâlnești acea persoană sau nu.
Dacă acest articol ți-a trezit unele întrebări sau trăiri mi-ar placea tare mult să le împărtașești cu noi. Răspund personal oricărui comentariu.
Cu drag,
Georgiana!
Lasă un răspuns