Cel mai mic pas pe care îl poți face pentru a citi eficient – Partea 1

 

Bine v-am regăsit dragilor! Tocmai am finalizat cel de-al treilea modul din „Școala de Coaching” și sunt foarte încântată de tot ce am experimentat pe parcursul acestui weekend. Din acest motiv vreau să împărtășesc cu voi care a fost cea mai importantă lecție pentru mine, informația care m-a făcut să trec la acțiune. Este vorba de o metodă  foarte eficientă care se cheamă „tehnica pașilor mărunți” sau altfel spus, care este cel mai mic lucru pe care îl pot face astăzi pentru a fi mai aproape de ceea ce îmi doresc? Cel mai mare câștig al acestei metode este eliberarea de sentimentul de vinovăție, despre care știm cu toții că este foarte nociv pentru minte – corp – suflet și ne blochează în a obține ceea ce ne dorim.
Aplicând această metodă, mi-a apărut în minte următoarea întrebare: Care este cel mai mic pas pe care îl poate face o persoană care își dorește să citească mai eficient? Și răspunsul a venit imediat.

Învățarea oricărui lucru se face de regulă pornind de la materiale scrise. De aici pornește importanța modului în care citim. Majoritatea persoanelor care citesc rețin între 15 și 35% din ceea ce citesc și au o viteză de citire de aproximativ 200 – 250 de cuvinte/minut. Din lucrul atât cu adulții cât și cu copii, am observat că mai mult de 60% din informațiile citite se uită la mai puțin de câteva secunde după finalizarea textului, fapt care demonstrează că citirea obișnuită este foarte ineficientă.

O adevărată problemă apare în cazul textelor de mari dimensiuni, cum sunt cărțile. Citirea unei cărți poate dura până la câteva săptămâni, chiar luni. Citirea obișnuită (lentă) a unei cărți este o activitate consumatoare de timp, ceea ce face să-i demotiveze pe cei mai mulți oameni să termine ceea ce au început.

Acum poate înțelegeți de ce majoritatea elevilor atunci când au de citit o carte pentru școală, primul lucru pe care îl fac este să se uite la numărul de pagini și apoi să caute rezumatul pe internet.

Majoritatea persoanelor care se apucă de citit o carte, o citesc de la început până la sfârșit și gata. Această metodă este total ineficientă, deoarece nu i-ai dat nicio comandă creierului tău cum că ai vrea să reții ceva din text. În primul rând, motivul pentru care citești determină modalitatea în care vei citi cartea sau textul. Într-un fel se citește un text din care vrei să afli răspunsul la o întrebare, adică vrei să verifici o informație și în alt fel se citește un text din care ai nevoie de o cunoaștere mai aprofundată a tuturor ideilor. Primul pas în a citi eficient este să îți pui una din următoarele întrebări la fiecare citire: Ce vreau să rețin din această carte/text/articol? Ce informații din această carte/text/articol îmi sunt utile? Cu ce scop citesc această carte/text/articol? Ce pot aplica din această carte/text/articol? Poți citi o carte și de 100 de ori cu 100 de obiective diferite. Vei fi uimit de capacitatea de asimilare a informațiilor pe care o vei căpăta în momentul  în care îi vei da comandă creierului ce să rețină.
Singurul mod în care poți afla dacă această metodă funcționează este să testezi și îți recomand să începi cu materiale scurte, cu un text, cu un articol, sau un capitol dintr-o carte. Important este să testezi pentru că învățarea urmează experienței. Poți începe prin a-ți  pune  următoarea întrebare: Care este cel mai mic text pe care pot aplica această tehnică astăzi? Poate fi un text de jumătate de pagină, sau de o pagină. Important este să te obișnuiești să îi dai comandă creierului în legătură cu ceea ce vrei să rețină.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la această metodă este că după ce ai făcut primul pas, urmează un alt prim pas și tot așa, iar concluzia mea este că întotdeauna primul pas este cel care face diferența între succes și eșec. După cum bine ai intuit, urmează o serie de articole cu primul pas pe care îl poți face pentru a citi mai eficient.
Sunt foarte curioasă să aflu ce întrebări a provocat citirea acestui articol pentru tine. Răspund personal fiecărui comentariu de pe site, așa că nu ezita să îmi adresezi orice întrebare.

Cu drag,

Georgiana

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*