Salutare!
Am observat un anumit trend pe Facebook, ca la sfârșit de an, să se posteze lista cărților pe care anumite persoane le-au citit pe parcursul a 365 de zile. O acțiune lăudabilă și recunosc faptul că nu mă pot abține să nu parcurg și eu listele respective și să îmi notez câteva titluri de cărți care simt eu că mă interesează. Câteva persoane m-au întrebat de ce nu fac și eu o astfel de listă.
Eu recomand cărți persoanelor cu care lucrez, dar le recomand în momentul în care simt că aplicând informațiile dintr-o anumită carte, acest lucru ar duce la o îmbunătățire a calității vieții lor sau la o înțelegere mai profundă a unor concepte.
Mă bucur când văd că oamenii citesc 30 – 50 de cărți pe an, dar în același timp îmi apar în minte următoarele întrebări: care este scopul pentru care citești aceste cărți? Câte din informațiile care ți-au atras atenția le-ai și pus în practică?
Până acum câțiva ani se spunea că „Cine deține informația, deține puterea!” Eu prefer următorul citat: „Cine deține cunoașterea, deține puterea!” Diferența dintre cele două este că informația pe care o acumulezi reprezintă doar o putere potențială. În schimb, cunoașterea este informație trecută prin acțiune. Învățarea înseamnă punerea în practică a informațiilor citite și memorate.
Învățarea se face de regulă pornind de la materiale scrise, de aici importanța de a citi rapid și eficient. Dar care este următorul pas după ce am procesat o informație nouă? Pun această întrebare pentru că cititul nu este suficient pentru a duce informațiile noi în memoria de lungă durată și a le accesa atunci când ai nevoie de ele.
După citire, urmează memorarea. Memorarea este procesul de stocare, fixare și reamintire a informației. Tocmai din acest motiv, după ce ai urmat un curs de citire rapidă și ai învățat cum să procesezi mai multă informație într-un timp mult mai scurt, este recomandat să treci la pasul doi: tehnici de memorare.
Beneficiile pe care eu le-am identificat în urma aplicării tehnicilor de memorare sunt următoarele:
- Ești relaxat pentru că ai instrumente prin care poți memora cantități mari de informație atunci când ai nevoie;
- Îți dezvolți imaginația și creativitatea;
- Ajungi să înțelegi de ce unele informații le memorezi mult mai ușor decât altele;
- Vei știi cum să transformi informațiile pe care creierul nu le ține minte în mod natural, în amintiri încărcate cu emoție puternică;
- Îți disciplinezi mintea și îți crești capacitatea de concentrare;
- O memorie bună te ajută să excelezi în orice activitate intelectuală;
- Pe măsură ce îți dezvolți capacitatea de memorare, ajungi să fii autonom și mulțumit de tine;
- Compania ta va fi căutată și apreciată de alte persoane deoarece poți împărtăși din informațiile pe care le deții, contribuind astfel la inițierea și menținerea unor discuții de calitate.
Pentru că în România tehnicile de memorare nu prea sunt mediatizate, promovate și înțelese, mi-am propus ca în acest an să schimb structura cursului de citire rapidă și să introduc și tehnici de memorare. Asta înseamnă un curs cu o durată mai mare și o înțelegere mai aprofundată a conceptului de învățare eficientă.
Oamenii cu care lucrez m-au ajutat să îmi dau seama de această nevoie în momentul în care mi-au povestit că au parcurs câteva cărți care promiteau că te învață cum să memorezi mai rapid informații. Problema este că în aceste cărți îți propun ca antrenament niște exerciții care nu prea se potrivesc cu materialul pe care tu îl ai de stocat pentru un examen. De exemplu, aplicând exercițiile propuse de autorii acestor cărți, poți fi încântat că ai ajuns să memorezi o listă de cumpărături într-un timp foarte scurt, dar apoi constați că este inutil să depui efort pentru a memora o listă de care nu mai ai nevoie în câteva ore. În plus, ajungi să crezi că aceste tehnici nu se pot adapta și pe materialele pe care tu le ai de memorat pentru un examen.
Pentru că am anunțat deja că primul atelier de citire rapidă din acest an va fi pe data de 9 februarie, cursul gândit în noua variantă va fi disponibil din luna aprilie.
Țin să menționez că acest curs este adresat în special persoanelor care sunt sincer interesate să dezvolte abilități noi de citire, memorare și învățare pe care apoi să le aplice într-un domeniu care îi pasionează.
Acest curs NU este pentru cei care vor să memoreze informații doar pentru „a face pe grozavul” și a-și plictisi anturajul cu niște cunoștințe mai mult sau mai puțin enciclopedice.
Voi reveni cu mai multe detalii cât de curând.
Cu drag,
Georgiana Gerea
Lasă un răspuns