Ce se spune și ce nu se spune despre citirea rapidă

Bine te-am regăsit! Georgiana Gerea sunt, trainer și coach în învățare eficientă.
Astăzi am să iți povestesc despre ce se spune și ce nu se spune despre citirea rapidă.
În mai toate cursurile de citire rapidă o să găsești următoarea informație scrisă într-o formă sau alta: ca să citești rapid trebuie să elimini vocalizarea și subvocalizarea.

La ce ne referim când vorbim despre vocalizare și subvocalizare?

Vocalizarea înseamnă pronunțarea cuvintelor cu voce tare. Învățăm să citim vocalizând cuvintele. Pe măsură ce cantitatea de informații crește, trecem la subvocalizare. Subvocalizarea se produce atunci când mișcăm buzele, fără a rosti cuvântul cu voce tare, sau când pronunțăm cuvintele mental.

Ce se spune despre subvocalizare:
Se spune că dacă elimini subvocalizarea reușești să urmărești mult mai ușor firul acțiunii. Subvocalizarea este considerată cel mai mare obstacol care ne  împiedică să citim rapid. Cititorul rapid reușește să devină parte a celor citite și astfel elimină subvocalizarea. Cum face asta? Dacă citește un text despre Alba ca Zăpada și cei 7 pitici care se plimbau prin pădure, de exemplu, cititorul antrenat transformă rapid informația în imagine și astfel nu își mai pronunță cuvintele în minte.
Eliminarea subvocalizării funcționează foarte bine pe textele ușoare unde cuvintele îți sunt cunoscute. Chiar îți recomand să îți antrenezi partea de eliminarea a subvocalizării citind o carte de povești.

 

Ce nu se spune despre subvocalizare:
Este mai dificil, aș spune chiar imposibil, să elimini subvocalizarea atunci când întâlnești cuvinte care nu îți sunt cunoscute. Este ca și când ți-aș spune să citești într-o limbă pe care nu o cunoști fără să-ți pronunți cuvintele în minte și în același timp să asociezi rapid cuvântul pe care îl citești și nu îl cunoști cu imaginea pe care o reprezintă.

 

Observația mea este următoarea:
Citirea rapidă funcționează pe texte unde cuvintele îți sunt foarte cunoscute și nu întâlnești foarte mulți termeni abstracți.
Citirea rapidă nu funcționează la fel de bine pe materiale unde ai multe cuvinte pe care nu le cunoști. Ce înseamnă din punctul meu de vedere că nu funcționează la fel de bine? Înseamnă că nu o să te miști pe text cu lejeritatea și viteza cu care simți că citești o poveste, sau o carte de dezvoltare personală, asta dacă domeniul îți este familiar.
Din punctul meu de vedere, citirea rapidă funcționează ca un scaner care te ajută să reperezi ușor ceea ce nu ști într-un text.

Mintea se va opri brusc atunci când parcurge un text și întâlnește un cuvânt pe care nu îl cunoaște.

Ce faci când întâlnești un cuvânt pe care nu îl cunoști?
Oprește-te și tratează-l ca pe un cuvânt dintr-o limbă străină, pentru că asta este de fapt pentru creierul tău – un necunoscut.
Gândește-te la procesul pe care îl parcurgi atunci când înveți un cuvânt într-o limbă străină.
Se recomandă patru pași:
1. Citește cuvântul folosind subvocalizarea;

2. Spune-l cu voce tare, vocalizează-l;

3. Scrie-l;

4. Ascultă-l;

Am simțit nevoia să aduc această clarificare atât pentru cei care au urmat un curs de citire rapidă, cât și pentru cei care intenționează să urmeze un astfel de curs.

Am observat că după finalizarea cursului de citire rapidă, foarte multe persoane nu mai aplică și m-am întrebat de ce?
În cadrul cursului, antrenamentul pentru mărirea vitezei de citire se face pe materiale care se parcurg ușor și al căror subiect îți este oarecum cunoscut.
Cursantul ajunge acasă foarte entuziasmat și aplică ceea ce a învățat în cadrul cursului pe materia de la drept civil, sau chirurgie de exemplu și observă că parcă nu este ca la curs, parcă nu parcurge cu aceeași viteză și parcă nu înțelege nimic din text și atunci, pentru că nu are încă format și stabilizat noul mod de operare care implică citirea rapidă, șansele să revină la citirea de dinainte de curs sunt foarte mari pentru că acolo găsește ceva cunoscut, ceva cu care era obișnuit. În creierul lui este deja făcută poteca.

Citirea rapidă nu este o pastilă pe care o înghiți și peste noapte te trezești că citești cu 1000 de cuvinte pe minut. Ca orice abilitate nouă pe care o înveți este nevoie de RĂBDARE, ANTRENAMENT, PERSEVERENȚĂ, CREDINȚĂ și ENTUZIASM.

cropped-DSC_0043.jpg

Până data viitoare, cu drag și entuziasm, te îmbrățișez!
Georgiana Gerea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*