Ce poti invata de la un copil?

Lucrand aproape zilnic cu copii, recunosc ca acestia m-au ajutat sa invat foarte mult din atitudinea lor, dar cel mai mult am invatat de la ei ce inseamna bucuria autentica. Au fost multe cazurile in care i-am indemnat pe parinti sa isi asculte copiii, sa le acorde mai multa atentie, sa ii intrebe si pe ei din cand in cand ce ii face fericiti. Apoi mi-a venit ideea de a face un atelier in care adultii sa invete de la copii, iar copiii sa isi depaseaca teama de a se manifesta in toata splendoarea lor in fata unui adult.

Primul pas in acest sens eu zic ca l-am facut in weekendul ce tocmai a trecut, in cadrul cursului de citire rapida, in care am invitat si o parte din copiii cu care lucrez de ceva timp. Cele mai potrivite persoane pentru grupul de sambata au fost Amalia si Ioana, doua fetite de 10 si respectiv 11 ani, care si-au dorit foarte mult sa ajunga la aceasta intalnire cu adultii si care ne-au adus niste daruri minunate pe care am uitat sa le mai pretuim: naturaletea si smerenia. Atat Ioana cat si Amalia, au aratat grupului ca nu se intampla nimic rau atunci cand esti tu, ba din contra, oamenii te admira si mai mult. Copiii inca nu isi pun etichetele pe care le intalnim foarte des in viata adultilor: „eu sunt doctor, eu sunt avocat, eu sunt trainer, etc”.  Eliminand toate aceste masti, informatia ajunge mult mai usor la un copil decat la un adult.

Partcipantii la cursul de citire rapida, au fost uimiti de viteza cu care citesc aceste copile. Eu stiu ca viteza cu care au citit, de peste 700 de cuvinte pe minut, nu este cel mai bun rezultat al lor, dar ele nu au venit la aceasta intalnire sa demonstreze cuiva ceva, pentru ca stiu care este valoarea lor si atunci cand iti cunosti valoarea nu mai trebuie sa demonstrezi nimanui nimic. Ele au venit sa se bucure de un loc minunat, de oameni frumosi, de un ceai si de magia  descoperirii unor informatii noi pentru ele.

Cand le-am facut aceasta propunere de a participa la un curs pentru adulti intrebarea lor a fost: –  ,,Si noi ce trebuie sa facem acolo?,, Iar raspunsul meu a fost: „Sa fiti voi si nimic mai mult!”.  Fara pregatiri suplimentare, fara simulari, fara discursuri pregatite de acasa.  In momentul in care Ioana a fost intrebata cum a ajutat-o pe ea acest curs, raspunsul ei a fost urmatorul: „M-a ajutat sa fiu mai indrazneata in tot ceea ce fac, dar indrazneata nu in sensul ala rau”,iar Amalia a recunoscut ca de fiecare data cand aplica tehnicile de citire rapida reuseste sa fie mai atenta, sa se concentreze mai bine si sa obtina rezultate mult mai bune la teste.

Pentru mine aceasta experienta a fost una intregitoare, in special pentru faptul ca prin prezenta copiilor la acest curs, participantii au reusit sa intre mai usor in starea de joc si sa se conecteze la copilul interior, iar rezultatele s-au vazut in cateva ore. De cand tin eu acest curs de citire rapida, pot spune ca grupa din acest weekend a depasit multe din  barierele cu care vin adultii la un astfel de curs si toti au obtinut rezultate peste media cu care eram eu obisnuita.

Unind punctele inapoi, pot spune doar atat: multumesc si sunt recunoscatoare pentru aceasta experienta intregitoare.

Va las aici si cateva fotografii realizate de Lina Toma, cu atmosfera din cadrul cursului.

Cu drag,

Georgiana

Curs 1

Curs 7

Curs 3

Curs 6

Curs 2

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*