Ce au în comun umorul și geniu?

Salutare!

Sâmbătă am avut prima întâlnire din cursul pentru copii Frecvența Geniu. Când i-am întrebat ce genii cunosc, lista a început cu Albert Einstein. Înțelegerea geniului necesită descoperirea principiilor care i-au ajutat să vadă lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Se pare că umorul și modestia sunt ingrediente nelipsite din ecuația geniului luminos. De exemplu, Albert Einstein, pe măsură ce faima îi creștea, a devenit și mai plin de umor. Într-un bilet adresat unui vechi prieten, acesta îi scria:

„Oriunde mă duc și oriunde stau,

Găsesc, la vedere, un portret de-al meu.

Așezat pe birou ori aflat pe culoar,

Agățat de perete sau legat de gât.

 

Femei și bărbați, joac-un joc ciudat,

Cerându-mi, rugându-mă: „Semnează aici”.

N-au deschis tratatele savante

Dar își doresc o mâzgălitură de-a savantului.

 

Uneori, în toiul acestei veselii,

Sunt uimit de ceea ce aud,

Și mă întreb, cu mintea clară o clipă

Dacă n-oi fi eu, și nu ei, nebun.”

 

Umorul necesită uneori abilități cognitive dezvoltate pentru a stârni amuzamentul.

Sunt studii care arată că un copil râde de 300 de ori pe zi, iar un adult doar de 15. Dacă vom combina acest studiu cu un alt studiu care arată că nivelul de creativitate al unui copil de grădiniță este de 95%, iar acest procent scade treptat pe măsură ce trece prin etapele școlarizării unde simțul umorului nu își are locul, ajungând astfel în viața de adult cu un nivel de creativitate de doar 10%.

Umorul ne ajută să ne detensionăm, reduce nivelul de frustrare și de stres. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem tendința de a deveni din ce în ce mai serioși și stresați. Am observat efectele benefice ale umorului inclusiv pe partea de memorare. Atunci când reușești să transformi o informație anostă într-o glumă, creierul tău este foarte încântat de analogia surprinzătoare și o memorează instant deoarece ai apelat la o emoție puternică și ai creat un mediu pozitiv pentru învățare. Creierul nu ține minte rutina, ci informațiile paradoxale, exagerate și amuzante.

Capacitatea de a stoca un volum mare de informații este o altă abilitate a geniilor.

Dacă vrei să îți dezvolți simțul umorului atunci este bine să începi prin a avea o atitudine pozitivă față de viață. Alte ingrediente importante ar fi: cititul și gândirea asociativă. Cititul îți îmbogățește vocabularul și te ajută să construiești glume pe baza jocului de cuvinte. Cu cât aceste asocieri sunt mai inedite, cu atât vor stârni râsul.

În încheiere, am să vă dau un exemplu despre cum am memorat foarte ușor în școală anii de domnie ai lui Ștefan cel Mare deoarece mi-au fost prezentați sub formă de banc. Acesta suna în felul următor:

Î: Cât timp a domnit Ștefan cel Mare?

R: 7 minute. De la 14:57 până la 15:04 (1457 – 1504)

Cu drag,

Georgiana Gerea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*