Salutare!
Se întâmplă destul de des ca majoritatea elevilor de clasa a 8 a și a 12 a să fie aduși de părinți la mine pe ultima sută de metri, înainte de examen, când și părinții și elevii sunt foarte stresați de ceea ce o să urmeze. Este bine că ajung și așa pentru că pentru unii elevi motivația fiind destul de mare, sunt deschiși și obțin rezultate foarte bune într-un timp scurt.
Dar cum ar fi ca pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, sau Evaluarea Națională să fie făcute dintr-un spațiu de plăcere, de curiozitate și descoperire? Cum ar fi să înveți cu bucurie și să fii entuziasmat că pe măsură ce mai aplici o tehnică de învățare eficientă pe materia de la limba romană, mai descoperi ceva despre tine, despre modul în care funcționează creierul, emoțiile și cum răspunde corpul acestora? Cum ar fi ca învățând pentru Evaluarea Națională sau BAC să începi să fii conștient de tine și de potențialul imens pe care îl ai?
Ar fi minunat!
Procesul de învățare nu se oprește după BAC sau după examenul de intrare la liceu și nici după ce termini o facultate. De fapt, pentru mine, adevăratul proces de învățare a început după ce am terminat studiile pentru că m-am văzut în situația în care nu știam să fac nimic, eram în fața unei prăpăstii și eu eram singura care mă puteam salva. Pentru că nu știam să fac nimic, mi-am dat seama că eram în cel mai bun loc în care mă puteam afla pentru că de acolo îmi puteam alege să fac orice. Așa că mi-am pus întrebarea: Ce mi-ar plăcea să știu să fac din ce în ce mai bine, cu bucurie și entuziasm? Când mi-am stabilit foarte clar în ce domeniu aș vrea să devin expertă (expert este acea persoană care știe cât mai multe lucruri despre cât mai puțin) am acționat și lucrurile au început să se materializeze. Au apărut oamenii, cărțile, filmele, cursurile care să mă ajute să mă trezesc dimineața cu zâmbetul pe buze și cu întrebarea: Cum pot să ajut eu astăzi și oare ce o sa mai descopăr despre mine?
Motivația vinde din două spații: durere sau plăcere. Din punctul meu de vedere, scopul învățării este să experimentezi plăcere, dar majoritatea elevilor învață ca să evite durerea cauzată de un eventual eșec. Și cum fac acest lucru? Simplu! Merg la așa zisa “pregătire” suplimentară. Ceea ce știu foarte puțini elevi și părinți este că pregătirea psihologică pentru un examen este mult mai importantă decât pregătirea în sensul de a acumula cât mai multe informații.
Vă explic imediat de ce spun asta. S-au făcut studii pe patru grupe de sportivi (atleți). Prima grupă a făcut antrenament fizic 100% și mental 0%. A doua grupă 75% fizic și 25% mental, a treia grupă 50% fizic și 50% mental, iar a patra grupă 25% fizic și 75% mental. Poate vă întrebați ce înseamnă antrenament mental? Antrenamentul mental înseamnă să te folosești de puterea imaginației, de resursele tale interioare și să te vizualizezi cum îți depășești limitele, cum îți conștientizezi temerile și eventualele blocaje. Un lucru interesant este legat de faptul că acești sportivi, când stăteau pe scaun și își imaginau cum își depășeau limitele și blocajele erau conectați la niște aparate unde se putea observa cum acționau aceleași grupe de mușchi ca și când ei ar fi alergat pe teren. Dacă un lucru nu ni-l putem imagina, nici nu îl putem materializa.
La probele finale din cadrul experimentului, surprinzător sau nu, cei care au făcut antrenament fizic 100% au ieșit pe ultimul loc, iar cei care s-au antrenat mental 75% și 25% fizic au ieșit pe primul loc.
Cu siguranță fiecare dintre noi a auzit la un moment dat de cineva despre care se știa că la școală avea rezultate foarte bune, dar la examen, sub presiunea emoțiilor a clacat blocându-și toate informațiile pe care le stocase.
Acesta este motivul pentru care spun că pregătirea psihologică în primul rând, însoțită de o învățare dintr-un spațiu de bucurie și curiozitate, poate asigura o experiență plăcută elevului pe care o poate replica apoi pe tot parcursul vieții în diferite situații.
Am scris acest articol pentru că am simțit să vin în întâmpinarea elevilor care vor susține Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat în 2018. Ceea ce propun este un modul de pregătire mentală și emoțională prin care elevii vor experimenta care sunt pașii ce trebuiesc parcurși pentru a ajunge la o învățare eficientă, conștientă.
Pentru cei interesați, mai jos găsiți mai multe informații.
Prezentare modul de pregătire mentală și emoțională:
Număr participanți: minim 6 – maxim 8
Durată: 3 luni (12 săptămâni – o sesiune/săptămână)
Durată sesiune : 2 ore
Preț: 240 lei/lună
Modulul de pregătire mentală și emoțională pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională în 2018 va începe pe data de 25 noiembrie, ora 10.30 – 12.30
Modulul de pregătire pentru elevii care vor susține Bacalaureatul în 2018 va începe pe data de 25 noiembrie 2017, ora 14.00 – 16.00
Înscrierile se fac trimițând un email la adresa: georgiana@invataeficient.com cu următoarele informații:
- Numele și prenumele cursantului
- Varianta de curs aleasă (Evaluare Națională sau Bac)
Cu drag,
Georgiana Gerea