Când ți-ai făcut ultima dată curat în memorie?

Bună! Sunt Georgiana Gerea, visătoare, experimentatoare, îndrumătoare…

Multe dintre persoanele cu care ajung să lucrez se plâng de faptul că au o memorie proastă. Când aud acest lucru le întreb dacă își amintesc de cea mai tristă zi din viața lor sau de cea mai fericită zi din viața lor. Răspunsul vine imediat: “aaa… da, bineînțeles că îmi amintesc” și încep să îmi descrie cu lux de amănunte despre ce s-a întâmplat, cum erau îmbrăcați, îmi reproduc  discuții, povestesc despre atmosfera și persoanele implicate.

Și acum apare întrebarea: cum de unele informații ce țin de cea mai fericită zi din viața noastră sau de cea mai tristă zi din viața noastră le memorăm atât de bine, iar alte informații pe care le avem de memorat pentru  un examen, de exemplu, de multe ori ne chinuim la propriu să le ținem minte?
În primul rând dacă avem câteva noțiuni de bază despre stadiile de dezvoltare ale creierului aflăm că primul creier care s-a format este cel reptilian responsabil cu partea de supraviețuire. Creierul reptilian se activează atunci când simte un pericol și ne transmite mesajul: atacă sau fugi! Cel de-al doilea creier este cel limbic sau creierul mamiferelor care a venit nou cu partea de memorie și emoție. Observați legătura? În creierul nostru, memoria este lângă emoție, ceea ce înseamnă că cele două componente se influențează reciproc.

Motivul pentru care unele evenimente, informații le ținem minte foarte ușor se datorează  emoției puternice pe care o atașăm evenimentului sau informației.

De ce este atât de importantă memoria?
Memoria este importantă pentru că informațiile memorate în trecut ne influențează viitorul.
Atitudinea pe care o avem față de unele evenimente din prezent sau viitor este influențată de trecut, mai exact de evenimentele stocate în memorie.

Memoria ne ajută să învățăm din trecut și să anticipăm viitorul.
Dar ce facem atunci când informațiilor sau evenimentelor din trecut le-am atașat emoții negative?
De exemplu, am întâlnit câteva cazuri de copii și adulți care atunci când erau puși să citească stând în picioare începeau să se bâlbâie și citeau cuvintele incorect. Mergând pe firul evenimentelor descopeream cum în clasa I de exemplu, când unii dintre noi abia învățăm să citim, au fost puși să citească în fața clasei un text și pentru că nu au citit corect un cuvânt, învățătoarea a țipat la ei sau colegii au început să râdă. Emoțiile pe care le-au simțit au fost  de rușine, umilință, nesiguranță, neîncredere. Aceste emoții au fost atașate procesului de citire și de fiecare dată când erau puși într-un context similar, emoțiile negative se activau, iar ei știau dinainte care o să fie rezultatul.

De ce este important să ne curățăm memoria de emoțiile negative?

Imaginați-vă un frigider în care se află mâncare stricată și în care introduceți  mâncare proaspătă. Ce se va întâmpla în cel mai scurt timp cu mâncarea proaspătă? Cu siguranță va prinde miros și se va altera într-un timp mult mai scurt. Acum gândiți-vă că frigiderul este memoria voastră, alimentele stricate sunt informațiile cărora le-ați atașat o emoție negativă, iar alimentele proaspete sunt informațiile noi pe care le memorați.

Trecutul nu mai poate fi schimbat. Chiar dacă nu v-a plăcut un eveniment din trecut, vedeți ce vrea să vă învețe și reveniți în prezent.

Neacceptarea trecutului înseamnă suferință și luptă cu morile de vânt. Neacceptarea înseamnă rămânerea în trecut, deci într-un spaţiu mort.

Nici plasarea în viitor nu este o soluție, deoarece viitorul este tot un spațiu mort în care proiectăm tot felul de temeri pe baza evenimentelor memorate în trecut cărora le-am atașat emoții generate de durere sau plăcere.

Orice durere sufletească poate fi un puternic instrument de evoluţie. Viu este doar prezentul. Doar ACUM poți schimba ceva, doar ACUM îți poți curăța memoria de evenimentele negative.

Mi se întâmplă în cazul ședințelor unu la unu ca persoana cu care urmează să lucrez să vină la întâlnire încărcată de o ceartă avută la serviciu, la școală, sau cu părinții. Primul lucru pe care îl fac este să uit de structura pe care o aveam pregătită pentru acea întâlnire și să ajut la curățarea terenului, a emoțiilor negative care se răspândesc rapid ca niște otrăvuri la nivelul întregului corp. Atât pentru omul din fața mea cât și pentru mine este mai importantă pregătirea terenului în care urmează să plantăm semințe, decât ignorarea buruienilor emoționale și aruncarea în continuare a semințelor  din care foarte puține vor ajunge să rodească.
În cazul în care crezi că nu poți învăța o deprindere cum ar fi mersul pe bicicletă, înotul, conducerea unei mașini, dansul, sau  vorbitul unei limbi străine cu toate că ai mers la tot felul de cursuri, ai schimbat mai mulți profesori, ai citit cărți, ai încercat să memorezi informații,  ai văzut filme  și cu toate astea încă mai crezi că tu nu le poți face, îți recomand să verifici ce emoții atașezi acestor procese și să le cureți.
În cazul meu, până de curând, atunci când trebuia să vorbesc în limba engleză mi se activa complexul de inferioritate, rușinea și teama că o să fiu criticată și judecată. Auzeam o voce care îmi spunea: cum tu care știi așa de multe în domeniul învățării nu vorbești engleza? Păi ce credibilitate ai tu în fața cursanților tăi? Toate aceste emoții mă blocau în a activa informațiile din limba engleză pe care eu le aveam deja stocate în memorie.

Au fost momente în care m-am întrebat de ce anumite persoane pe care le apreciam pentru valoarea informațiilor pe care le dețineau, pentru faptul că aveau o capacitate foarte mare de memorare, dar și de a face legături și conexiuni (vezi cazul anumitor profesori universitari), trăiesc încă în sărăcie, sunt  plini de ranchiună și nu aplică ceea ce spun. Apoi am testat pe propria piele că dacă nu aduni buruienile ce răsar o dată cu semințele pe care le plantezi, există riscul ca oricât de bune ar fi semințele și solul în care plantezi, buruienile să-ți înăbușe recolta.

Emoțiile negative sunt stări emoționale care apar ca urmare a dezechilibrelor în relația cu propria persoană sau cu exteriorul (trup-minte-suflet și gând – cuvânt – faptă).  La origine, emoțiile au ca scop să ne informeze despre natura informațiilor pe care le întâlnim. Emoțiile negative reprezintă un adevărat factor de progres o dată ce sunt identificate, înțelese, acceptate, iertate, eliminate, eliberate.

Cum să facem curat în memorie?

În primul rând pune-ți întrebarea: care sunt informațiile sau evenimentele de care îmi amintesc? Observă ce iese la suprafață. Evenimentele ce trebuiesc curățate sunt cele care îți activează emoții de tipul: ură, invidie, dorință de răzbunare, umilință, complex de inferioritate și superioritate, deznădejde, durerea unei pierderi, furie, mânie, panică, gelozie, disperare, temeri diverse, rușine.

Pentru curățarea din memorie a acestor evenimente eu folosesc tehnica „sunet-imagine”
În alte articole vă vorbeam despre faptul că subconștientul nostru nu face diferența dintre real și imaginar ceea ce înseamnă că putem lucra pe evenimentele din trecut folosindu-ne de puterea imaginației. Atenție! Putem lucra pe evenimente din trecut, dar nu putem schimba trecutul.

Tehnica „sunet-imagine”

Vă veți așeza într-o poziție cât mai confortabilă, fie turcește, fie pe un scaun. Pentru acest tip de exercițiu nu este indicat să stați întinși. Vă veți relaxa fiecare membru, fiecare parte a corpului, astfel încât să nu aveți niciun fel de deviere a atenției către propriul corp.

Veți aduce în memorie o astfel de experiență. Chiar dacă a fost vorba de o experiență dureroasă, sau ați fost pus într-o situație extrem de neplăcută, ea trebuie înfruntată. Veți reface mental cât mai multe detalii posibile și veți readuce persoana sau persoanele care au luat parte la acea experiență. Apoi veți avea în vedere mediul, dacă se poate cu cât mai multe detalii, precum și cadrul sonor, în care s-au adus acuze, s-a folosit un ton ridicat, țipete etc.

Chiar dacă acea experiență a fost extrem de neplăcută, readucerea ei în memorie nu vă va tulbura calmul relativ. Acum vă aflați în poziția în care voi controlați amintirea și nu invers.

Primul pas va fi să eliminați tot “sonorul” din acea imagine, ca și cum ați fi apăsat butonul „mute” de la telecomanda unui televizor. Toate acuzele, toate țipetele, toate vocile acuzatoare vor dispărea dintr-o dată, printr-un singur act de decizie. Este foarte probabil ca acest lucru să nu se întâmple din prima încercare. Veți încerca până imaginea se va conforma cu intenția voastră. De regulă, nu e nevoie de mai mult de 6-7 încercări.

Însă, dacă experiența a fost extrem de neplăcută iar durerea a venit în special datorită unor acuze sau jigniri, și acestea v-au marcat cel mai mult (poate mai mult decât o molestare fizică) atunci este indicat să lucrați mai mult la fondul auditiv. În acest caz este destul de greu să eliminați “sonorul” printr-un simplu act de voință, astfel că va trebui să-l acoperiți cu un sunet plăcut. Sunetul cristalin a sute de mici clopoței va avea darul de a acoperi și dispersa atmosfera sonoră dominată de negativitate. Stați în acea atmosferă 1-2 minute. Dacă simțiți nevoia, stați mai multe minute.

După această perioadă veți privi întreaga atmosferă și apoi veți decolora pur și simplu imaginea. Veți “decolora” hainele celorlalți, fețele lor, precum și toate culorile din jur. Dacă vă aflați într-un spațiu închis, veți decolora pereții, mobilierul existent, obiectele etc., iar dacă vă aflați în mediu deschis atunci veți decolora culorile clădirilor, mașinilor, spațiul verde din jur etc. Este bine să aveți în vedere cât mai mult astfel de amănunte. La un moment dat veți avea o imagine cu multe tonuri de gri, precum la vechile televizoare alb-negru.

Următorul pas va fi eliminarea tuturor tonurilor de gri, astfel încât să aveți doar imagini de alb și negru, precum în desenele făcute cu creionul. Chiar veți simți o ușoară stare de amuzament legat de această operațiune.

Al treilea pas este să eliminați și ultimele linii de negru ale imaginii folosindu-vă de o radieră de lumină strălucitoare. Vizualizați cum această radieră, care poate fi o sferă sau de orice formă vreți, și ștergeți efectiv toate formele de negru. Nu trebuie să mai rămână nimic din acea imagine, doar un fond alb strălucitor plăcut.

Am observat că și cele patru cuvinte magice (iartă-mă, te iert, mulțumesc, te iubesc) spuse cui și când trebuie vă pot ajuta enorm în curățarea memoriei prin acceptarea realității și a ceea ce sunteți.

Până data viitoare, te îmbrățișez cu drag și îți urez spor pentru cea mai eficientă curățenie pe care ai făcut-o până acum – curățarea propriei memorii.
Dacă ai nevoie de ajutor mă găsești la adresa de email: georgiana@invataeficient.com

Cu drag,

Georgiana Gerea

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*