Caietul fericirii

Salutare!

Duminică m-am trezit cu noaptea-n cap și am luat primul tren spre Brașov pentru a mă revedea cu câțiva prieteni dragi. Printre acești oameni dragi se numără și Antoneta Galeș (Tony) care a lansat de curând Caietul fericirii. Da, știu! Fericirea este un subiect foarte controversat, subiectiv și destul de greu de definit însă este de apreciat munca celor care depun eforturi pentru a aduce puțină lumină asupra modului în care ei percep fericirea.

Am răsfoit cu mare atenție și interes acest material și pentru că este un subiect care mă interesează, m-am gândit să împărtășesc și cu voi.

Cu toții ne dorim să trăim o viață fericită, însă puțini sunt cei care și fac ceva în acest sens. Eu cred că fericirea nu vine și îți bate la ușă, ci trebuie să mergi să o cucerești, trebuie să depui puțin efort. Știu că fugim de cuvântul efort, dar dacă stăm să privim puțin în urmă la acele lucruri pe care le apreciem, vom vedea că sunt cele pentru care am depus un minim de efort. Efortul este cel care creează atracție. Tot ce vine fără efort, nu este apreciat.

Ce îmi place mie la acest caiet este că te provoacă să te observi și să explorezi fericirea pe parcursul unui an (52 de săptămâni), prin exerciții practice, care te fac să conștientizezi că putem aduce și menține fericirea în viața noastră prin modul în care gândim, simțim și acționăm.

Ne este foarte ușor să spunem ce ne face nefericiți și este normal să fie așa pentru că ține de structura creierului care are rolul de a ne menține în viață și în același timp memorează tot ce ne provoacă suferință. Să nu uităm totuși că tot ce este normal nu este și natural deoarece avem informații despre capacitatea creierului de a se remodela, ceea ce înseamnă că fericirea se învață și în cele mai multe cazuri nu ține de evenimentele din viața noastră ci de înțelegerea corectă a lucrurilor.

Acest caiet ne ajută să conștientizăm că fericirea nu se găsește în gălăgia mentală, frică, minciună, critică, judecată, lene sau starea de victimă. Oamenii fericiți nu sunt cei care nu suferă. Ba, da! Suferă și ei de pe urma greșelilor și greutăților, dar diferența este că nu îi copleșesc pe ceilalți cu ele, ci văd greutățile ca pe un mijloc de a se antrena pentru a deveni mai puternici.

Caietul fericirii nu este o carte cu sfaturi sau care abordează acest subiect la nivel teoretic sau filozofic. Este un instrument practic, cu rezultate măsurabile care antrenează gândirea, atenția, puterea de observație, perseverența, curiozitatea, curajul, empatia, generozitatea, recunoștința, iertarea.

De ce este important să ne antrenăm aceste abilități? Pentru că de cele mai multe ori fericirea nu vine ambalată în forma pe care noi o așteptăm. Dezvoltându-ne aceste abilități nu vom mai rămâne blocați în fața unei uși închise, ci vom căuta alte ieșiri sau alte persoane gata să ne ajute.

Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, ba chiar vă provoc să exersați fericirea folosindu-vă de acest instrument pe care îl puteți procura de aici.

Unde mai pui că acest caiet are și o grafică foarte interesantă realizată de George Roșu, pe care cu această ocazi l-am descoperit și eu 🙂

Să vă fie cu folos!

Cu drag,
Georgiana Gerea

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*