Arta de a amâna învățatul

Salutare!

Săptămâna trecută, o studentă la Facultatea de Drept m-a ruga să o ajut cu câteva sfaturi pe partea de învățare pentru că se pregătește pentru un examen care va avea loc peste două luni și simte că are nevoie de o strategie prin care să asimileze rapid informația, mai ales că are și un job care îi ocupă timp.

Ce mă amuză foarte tare este că deja am început să cunosc comportamentul celor care au un job și se pregătesc și pentru un examen. După 6-8 ore de stat la serviciu, seara când ajung acasă ar face orice altceva în afară să învețe și se amăgesc cu faptul că o să vină weekend-ul și atunci o să recupereze tot ce nu au făcut toată săptămâna. Dar ghici ce? În weekend vine mintea și îți spune: „Hei, după o săptâmână de lucru, meriți să faci și tu ceva pentru tine. Lasă învățatul!”

Se pare că mai toată lumea are probleme cu amânatul lucrurilor, în special a acelor lucruri care nu ne fac plăcere. Ne căutăm tot felul de scuze, unele mai bune decât altele, care să ne justifice comportamentul.

Când te gândești la ceva ce nu vrei să faci, se pare că în creier se activează zone asociate cu durerea. Creierul tău caută în mod natural o metodă pentru a opri acea stimulare negativă prin mutarea atenției spre altceva.

Atunci când amâni să faci ceva, se întâmplă cam așa:
În primul rând observi și primești un indiciu despre ceva ce îți creează puțină neliniște. Nu îți place, așa că pentru a îndepărta senzația îți întorci atenția de la ceva ce îți creează neliniște la ceva mult mai plăcut. Rezultatul este că te simți mai fericit, însă doar pentru puțin timp.

Iată care este soluția
! Cercetători au descoperit că nu mult după ce începi să lucrezi efectiv la ceea ce nu îți face plăcere, neuro-disconfortul dispare.

De ce este bine să evităm amânarea învățatului?

O învățare eficientă este o învățare de tip puțin câte puțin.  Dacă vrei să eviți toceala care nu construiește structuri neuronale solide, atunci va trebui să aloci învățării în fiecare zi o cantitate de timp. Recomand persoanelor cu care lucrez ca în fiecare zi, chiar dacă sunt obosite după serviciu, să își facă timp minim 20 – 25 de min si să citească/memoreze/învețe ceva pentru examen. În această perioadă, orice sursă de distragere a atenției care nu folosește procesului de  învățare este întreruptă. Pentru creier, 25 de minute nu este o perioadă atât de mare de timp și te va susține în proces. Însă, când îi spui că în weekend vom învăța 3-4 ore, creierul te va lăsa, iar când va veni ziua de sâmbătă, îți va da o durere de cap care să te țină departe de învățare.
Spre deosebire de procrastinare, în care este ușor să cazi, voința este mult mai greu de găsit. Voința folosește foarte multe resurse neuronale.
Când amâni învățatul poate fi chiar mai dureros decât să te apuci de studiat. Poți să clachezi la teste pentru că nu ai o fundație neuronală solidă de care ai nevoie pentru a te simți confortabil cu materia.
Procrastinarea vă poate afecta multe alte zone importante din viață. Dacă îți îmbunătățești abilitățile în această privință, multe alte schimbări pozitive vor începe să apară.
Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Poți testa!

Cu drag,

Georgiana Gerea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*