
Bine te-am regăsit! Georgiana Gerea sunt.
În weekend am ținut cursul de citire conectivă, iar duminică s-a întâmplat să ne întâlnim la masa de prânz cu grupa Linei Toma care a avut tot weekendul acesta cursul de învățare a limbii engleze prin design cognitiv. Ce am putut observa atât la grupa mea cât și la participanții Linei este faptul că majoritatea oamenilor folosesc afirmațiile pozitive pentru a schimba ceva la viața lor.
Acest articol este inspirat de o discuție avută la masă de două participante la cursul Linei, iar una dintre ele povestea că în cazul ei afirmațiile pozitive pe partea de sănătate funcționează foarte bine, dar la afirmațiile pe partea de prosperitate și-a dat seama că încă nu crede în ele.
Știu că acest articol poate fi puțin confuz pentru unii dintre voi având în vedere că lucrați de mulți ani cu afirmațiile pozitive, dar astăzi vreau să vă prezint o metodă pe care eu o folosesc atât în viața de zi cu zi cât și cu participanții de la cursurile de citire conectivă pentru că are efecte imediate și te îndeamnă la acțiune.
Metoda se cheamă tehnica AFORMAȚIILOR
Cum s-a ajuns la aceasta metodă?
Această metodă a fost descoperită de Noah St. John în timp ce își făcea dușul de dimineață. Nemulțumit de viața lui, s-a uitat prin casă și a observat că avea lipite pe pereți tot felul de postit-uri cu afirmații pozitive de genul: “I am happy, healthy, and wealthy” and “I am good enough” exact așa cum citise în cărțile de dezvoltare personală.
Cu o seară înainte să descopere metoda aformațiilor a început să își pună tot felul de întrebări.
“De ce mi-am pus aceste afirmații peste tot prin casă? Pentru că în fiecare carte de dezvoltare personală pe care am citit-o îmi spune să fac asta.”
“Cum se face că îmi repet aceste afirmații de ani și cu toate astea eu nu cred în ele?”
“Cu siguranță trebuie să fie o metodă mai bună de a crede în aceste afirmații. Dar care? “
Această avalanșă de întrebări a continuat și în timpul dușului și a observat că orice întrebare adresa creierului, acesta căuta un răspuns. În acel moment a realizat că gândul în sine este un proces de a întreba și de a căuta răspuns la întrebările pe care noi le punem.
Cu alte cuvinte, orice întrebare ai adresa creierului, el are un răspuns pentru tine. Una dintre principalele funcții ale creierului nostru este de a răspunde la întrebări.
Ce este o aformație?
O aformație este o întrebare pe care i-o adresezi subconștientului tău și care începe cu „de ce…?”. De exemplu, dacă îți dorești să citești mai repede, întrebarea pe care i-o adresezi subconștientului tău este: De ce eu citesc rapid? Adresând o asemenea întrebare, în următoarea perioadă, subconștientul tău va căuta să îți dea toate motivele pentru care tu citești rapid, pentru că ceea ce face de fapt aformația este să transforme presupunerea ta în ceva vizibil.
De ce o aformație este mai puternică decât o afirmație?
În primul rând afirmația este o propoziție sau o frază despre ceva ce vrei să fie adevărat în viața ta. Dacă îți dorești să fii o persoană bogată și îți repeți în fiecare zi afirmația: eu sunt bogat. La un moment dat vei auzi vocea subconștientului tău care îți va spune: “hai pe bune! Mă faci să râd.” Nu uitați că atunci când facem afirmații, acestea sunt analizate de partea conștientă a minții noastre care reprezintă voința, dar dacă în mintea subconștientă, care reprezintă puterea, găsim un program mai puternic care spune:” mai bine sărac și fericit decât bogat și nefericit”, mintea subconștientă va câștiga întotdeauna oricâte afirmații pozitive am face noi.
Ce se întâmplă atunci când folosim aformația:” de ce eu sunt bogat?” Mintea noastră începe să caute toate motivele pentru care noi suntem bogați și se focusează foarte mult pe ce avem în momentul de față, ceea ce îți ancorează credința că ești un om bogat.
În al doilea rând, o aformație te îndeamnă la acțiune. Eu când întreb participanții de la cursul de citire conectivă de ce citesc rapid? Răspunsurile pe care le primesc sună cam așa:
- citesc rapid pentru că am venit la un curs de citire conectivă
- Citesc rapid pentru că mă antrenez în fiecare zi
- Citesc rapid pentru ca folosesc aparatul de citire rapidă
- Citesc rapid pentru ca aplic tehnica de citire rapidă
- Citesc rapid pentru ca sunt atent
- Citesc rapid pentru ca am un obiectiv foarte clar stabilit
- Citesc rapid pentru că îmi doresc, vreau și pot
Și exemplele pot continua .
Pentru a înțelege mai ușor cum funcționează această tehnică, gândiți-vă la perioada <de ce?> a copiilor de 3 – 4 ani. Ei folosesc foarte mult întrebarea <de ce?> pentru a-și mări orizontul de cunoaștere. Dacă au în jurul lor persoane care să le răspundă și care să mai aibă și răbdare cu ei este fantastic pentru că în această perioadă copiii își dezvoltă gândirea complexă, care este de fapt gândirea cauză – efect. Când se fac mai mari, copiii, viitori adulți, nu mai folosesc întrebarea <de ce?> eficient. Ei o folosesc în următorul mod: De ce numai mie mi se întâmplă? Dar eu de ce nu sunt atât de bun? De ce sunt prost? De ce nimeni nu mă iubește? Cum spuneam și mai sus, una dintre funcțiile de bază ale creierului este de a ne răspunde la întrebări, iar subconștientul îți vor face vizibile toate motivele pentru care numai ție ți se întâmplă, nu ești suficient de bun, ești prost, sau nimeni nu te iubește.
Tehnica aformațiilor te îndeamnă să privești fiecare problemă din viața ta ca pe o întrebare la care nu ai găsit încă un răspuns.
Gândurile noastre sunt generate de întrebările noastre și de răspunsurile noastre. Dacă privim gândurile ca pe niște semințe, atunci poate suntem mai atenți la ce gânduri plantăm ca să nu mai fim dezamăgiți de ce culegem.
De ce întrebările încep cu <de ce….?> și nu cu formularea <cum….?>
<De ce?> reprezintă motivul, justificarea pentru care să faci ceva. De exemplu, când adresezi întrebarea <de ce eu sunt bogat?> mintea începe să se focuseze pe toate motivele pentru care tu ești bogat și te îndeamnă în continuare la acțiune. Întrebarea <de ce?> merge direct în subconștient.
În schimb, dacă pui întrebarea <Cum să ajung bogat?> mintea ta se blochează pentru că dacă ai fi știut cum ai fi fost bogat până acum. Întrebarea <cum?> reprezintă metoda prin care să ajungi acolo unde îți dorești. Se pare că motivele pentru care să faci ceva sunt mai puternice decât metoda prin care să obții ceea ce îți dorești. Întrebarea <cum?> nu trece în subconștient pentru că este blocată de mintea conștientă.
În continuare îți propun să notezi cele mai ineficiente 5 întrebări pe care le ai în minte.
Când am aflat de acestă metodă, cele mai ineficiente 5 întrebări ale mele sunau cam așa:
- De ce nu am bani?
- De ce nu am afacerea mea?
- De ce sunt grasă?
- De ce nu am un iubit?
- De ce nu vorbesc limba engleză?
După ce ți-ai scris cele mai ineficiente întrebări îți recomand să le transformi în aformații exact așa cum am făcut și eu.
- De ce banii vin la mine din surse multiple și neașteptate, în mod continuu, in fiecare zi?
- De ce eu am afacerea mea care este foarte profitabilă?
- De ce eu am 50 de kg?
- De ce eu am un iubit cu care formez un cuplu frumos?
- De ce eu vorbesc limba engleză foarte ușor?
Scopul metodei este de a-ți folosi mintea subconștientă într-o manieră nouă și nu de a răspunde la întrebări. Ba chiar îți recomand să nu îți răspunzi la întrebări. Pune întrebarea și lasă-l pe cel mai eficient angajat al tău (subconștientul) să-ți facă vizibilă presupunerea ta, focusându-te întotdeauna pe ceea ce ai, nu pe ce nu ai.
Sunt foarte curioasă să aflu cum ți se pare această metodă. Îmi poți scrie la adresa georgiana@invataeficient.com sau poți lăsa un comentariu mai jos.
Până data viitoare, te îmbrățișez cu drag!
Georgiana Gerea
Aceste intrebari eficiente trebuiesc repetate sau scrise, de mai multe ori?
Cel care a descoperit metoda aformatiilor recomanda sa le scrii, sa le citesti, sa le spui si sa le asculti.
Multumesc.